Prof. DEL CARLO Michele
Prof. DEL CARLO Michele

Email: mdelcarlo@unite.it

Telefono: 0861-266948

Facoltà di appartenenza: BIOSCIENZE E TECNOLOGIE AGRO-ALIMENTARI E AMBIENTALI


 
 
 
 

Curriculum accademico

 

Dati Personali
Nome: MICHELE
Cognome: DEL CARLO
Nato il 19/06/1964 a PISA (PI)


Attuale Posizione Accademica
Professore Associato
Settore Scientifico Disciplinare CHIM/01 dal 01/10/2015
Università degli Studi di TERAMO, Facoltà di Bioscienze e Tecnologie Agroalimentari e Ambientali

Precedente Posizione Accademica
Ricercatore Universitario
Settore Scientifico Disciplinare CHIM/01 dal 01/10/2002
Università degli Studi di TERAMO, Facoltà di Bioscienze e Tecnologie Agroalimentari e Ambientali


Formazione
1994-1997: Dottorato di Ricerca in Scienze Ambientali, Commissione Nazionale Giudicatrice di CHIMICA
ANALITICA. Dottorato svolto presso il Laboratorio Biosensori dell'Università di Firenze.
Dissertazione Finale: Metodi Immunoenzimatici Elettrochimici per la Determinazione di policlorobifenili
(PCB). Relatore: Prof. Marco Mascini
Commissione Esaminatrice: Prof. Aldo RODA, Maria Carla GENNARO, Elio RUSSO (28-5-1998)

1993-1994: Master of Science in Biosensors, Facoltà di Medicina, Università di Newcastle upon Tyne, UK.
Dissertazione Finale: An electrochemical immunoassay for the detection of human IgG
Supervisore: Dr. Calum Mc NEIL
Esaminatore Esterno: Prof. Anthony CASS, University College London, UK

1988-1993: Laurea in Farmacia, Facoltà di Farmacia, Università di Firenze
Dissertazione Finale: Sviluppo di un elettrodo ionoselettivo a film sottile per la determinazione dello ione
Ag+
Relatore: Prof. Giorgio PAPESCHI

ESPERIENZE LAVORATIVE
1-3-2015-presente Professore Associato di Chimica Analitica presso la Facoltà di Bioscienze, Università di Teramo

1-10-2002-28-2-2015: Ricercatore di Chimica Analitica presso la Facoltà di Agraria dell'Università di Teramo e afferente al Dipartimento di Scienze degli Alimenti dello stesso Ateneo, oggi Facoltà di Bioscienze e Tecnologie Agroalimentari e Ambientali

2001-2002: Assegnista di Ricerca, Università di Firenze, Dipartimento di Chimica
Progetto: Sviluppo di biosensori per la determinazione rapida di OGM (organismi geneticamente modificati)

2001-2002: Professore a Contratto di Analisi Chimiche e Analisi Fisiche Presso la Facoltà di Agraria
dell'Università di Teramo, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari (Professore a Contratto)

2000-2001: Professore a Contratto di Analisi Chimiche e Analisi Fisiche Presso la Facoltà di Agraria
dell'Università di Teramo, Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari (Professore a Contratto)

1998-2000: Centro Ricerche Sclavo, Sclavo SPA, Via Fiorentina, Siena
Mansione: Ricercatore
Compiti: sviluppo di metodologie analitiche di supporto alla produzione di emoderivati

1997-1998: Instrumentation Laboratory (IL), Milano, Italy
Mansione: Post-Doc
Compiti: sviluppo di un biosensore potenziometrico a ureasi per la determinazione di urea in sangue
intero.

Partecipazione scientifica a progetti di ricerca internazionali e nazionali

Coordinatore


2013 Ministero della Salute- Progetto di Ricerca Finalizzata- Sistemi di estrazione innovativi per analisi di contaminanti ambientali
2011 Fondazione Tercas "Innovative analytical tools for at-line monitoring of the quantitative and qualitative yield of the olive oil extraction process" (22.000 €)

2009 Università di Teramo "Development of innovative analytical methods for the detection of PAHs-DNA adducts" (8.327 €)

2007 Regione Toscana (ARSIA) "Il mal dell'esca della vite: ricerca e sperimentazione in vivaio e in campo per la prevenzione e la cura della malattia" (50.000 €)

Partecipante

2010 Italian Ministry of Health-Ricerca corrente : IZS ME 02/10 RC "Metodologie innovative per la valutazione dell'esposizione da Idrocarburi Policiclici Aromatici nella filiera bufalina attraverso lo studio e l'utilizzo di biomarkers e biosensori"

2009 Italian Ministry of Health-Ricerca corrente IZS ME 05/09 RC "Sviluppo ed applicazione di metodi innovativi per la determinazione di contaminanti ambientali in bivalvi, cefalopodi e crostacei"

2008 MAE (Italian Ministry of Foreign Affairs)- Progetti di grande rilevanza "Detection of contaminants in food. Development of rapid assays for genotoxicity of polycyclic aromatic hydrocarbons "

2008 Italian Ministry of Health-Ricerca finalizzata IZS ME RF 2008 "Innovative approaches in the evaluation and prevention of the food exposure to contaminating toxic persistent and emergent, through the study of the diet and the debugging of innovative methods of survey"

2006 MAE (Italian Ministry of Foreign Affairs)- Progetti di grande rilevanza "Development of sensors for the monitoring of xenobiotics in food"

2005 MIUR (Italian Ministry of Research) PON " Modelling of an integrated system for the management of the safety of durum wheat chain"

2003 MIUR -PRIN Sensori di affinità per la sicurezza della filiera del grano duro e per la qualità dei prodotti di acquacoltura

Partecipazione ad Editorial Board
03/2012- presente Electronic Journal of Chemistry (E-Chemistry), Hindawy Pbs.
10/12 –presente ISRN Electrochemistry, Hindawy Pbs. Dal 10/2012

Periodi di Distacco come Visiting Scientist
11 mesi presso Dipartimento di Chimica, Università Hassan II, Mohammedia, Marocco
Attività di Ricerca e Didattica (Tutoraggio Tesi di Master)

04/2009 08/2009 (4 mesi) Dipartimento di Chimica, Università di Mohammedia, Marocco
04/2010 06/2010 (2 mesi) Dipartimento di Chimica, Università di Mohammedia, Marocco

04/2011 07/2011 (3 mesi) Dipartimento di Chimica, Università di Mohammedia, Marocco

12/2011 01/2012 (2 mesi) Dipartimento di Chimica, Università di Mohammedia, Marocco



Attività Didattica

2015-presente: Presidente del Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari, Facoltà di Bioscienze, Università di Teramo
2015-presente: Docente del Corso di Biosensori, CdL in Biotecnologie, Facoltà di Bioscieze, Università di Teramo ($CFU).
2000-presente: Docente del Modulo di Analisi Chimiche (5CFU) e Titolare del Corso Integrato di "Analisi Chimiche, Fisiche e Sensoriali" (11CFU) del Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari, Facoltà di Agraria, Università di Teramo
2000-2002 Docente del Modulo di Analisi Fisiche (3CFU) del Corso Integrato di "Analisi Chimiche, Fisiche e
Sensoriali" del Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari, Facoltà di Agraria, Università di Teramo
2003-presente Titolare del corso di "Laboratorio di Analisi Chimiche" (4CFU) del Corso di Laurea Specialistica in Scienze e Tecnologie Alimentari
2002-2003, 2003-2004, 2004-2005 Docente del modulo di "Analisi Chimiche dell'olio di oliva" nell'ambito del Master di Primo Livello "Produzione, trasformazione e mercato dell'olio d'oliva "
2005-presente Membro del Collegio del Dottorato di Ricerca in Scienze degli Alimenti, Università di Teramo.
2012 Membro Interno Esame Finale del Dottorato in Scienze degli Alimenti, Università di Teramo.
2013 Membro Esterno Supplente Esame Finale di Dottorato in Chimica Analitica Università Alcalà, Spagna
Relatore di 30 tesi di laurea triennale, 17 di laurea specialistica, 1 Tesi di Dottorato di Ricerca.


Incarichi Istituzionali

2015-presente: Presidente del Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari, Facoltà di Bioscienze, Università di Teramo

2013-2015 Componente del Presidio di Qualità di Ateneo, Università di Teramo

2012-2013 Componente della Commissione Qualità del Corso di Laurea in Scienze e Tecnologie Alimentari, Università di Teramo

2003-2013 Rappresentante dei Ricercatori in Consiglio di Facoltà, Facoltà Agraria Università di Teramo

2006-2010 Componente della Giunta del Dipartimento di Scienze degli Alimenti, Università di Teramo

2011-2012 Membro della "Commissione Statuto", Università di Teramo

Attività di referee per riviste internazionali
L'attività di referaggio, iniziata nel 2005, viene condotta regolarmente su circa 5 articoli/anno.
Biosensors and Bioelectronics,
Electroanalysis,
Journal of the American Chemical Society,
Electrochimica Acta,
Bioelectrochemistry,
Journal of Agriculture and Food Chemistry,
Food Chemistry,
Journal of Food Analytical Methods,
International Journal of Environmental Analytical Chemistry

Valutatore di Progetti di Ricerca
2008 Componente registrato nella lista di Valutatori di Progetti di Ricerca MIUR
2011- Revisore di "Project proposals for the Executive Agency for Higher Education, Research, Development
and Innovation Funding of Romania".
2012- Revisore per il GEV03 della VQR, ANVUR
2012- Revisore di Progetto FIRB-Futuro in Ricerca
2016- Revisore di "Project proposals for the Executive Agency for Higher Education, Research, Development
and Innovation Funding of Romania".

Tutoraggio Tesi di Dottorato di ricerca

Dottoranda: Marialisa Giuliani (XXII ciclo)
Dottorato in Scienze degli Alimenti, Università di Teramo
Metodi analitici innovativi basati su biosensori a DNA per lo studio di sostanze ad attività genotossica

Dottoranda: Denise Capoferri (XXX ciclo)
Dottorato in Scienze degli Alimenti, Università di Teramo
DESIGN, SYNTHESIS AND APPLICATION OF NANOMATERIALS FOR THE DEVELOPMENT OF ANALYTICAL DEVICES APPLIED TO FOOD ANALYSIS


Attività di ricerca

Le linee di ricerca seguite in questi anni dal dott. Michele Del Carlo sono:

Saggi di inibizione enzimatica con rivelazione elettrochimica per la determinazione di pesticidi anticolinesterasici in alimenti di origine vegetale e animale.
Uno degli obiettivi perseguiti in questa attività di ricerca è stato quello di sviluppare sistemi di misura rapidi in grado di essere utilizzati ‘sul campo’ per la determinazione di pesticidi neurotossici. Diversi protocolli sperimentali, basati sia su elettrodi chimicamente modificati, che su biosensori, sono stati sviluppati, ottimizzati ed applicati a matrici alimentari.

Sensori piezoelettrici a base peptidica per inquinanti ambientali e alimentari (diossine e diossino-simili e pesticidi) sviluppati con modellizzazioni molecolari.
Il lavoro condotto in questa linea di ricerca ha portato alla valutazione ed uso di un nuovo tipo di recettori biomimetici per la determinazione delle diossine e diossino-simili e pesticidi da applicare su sensori piezoelettrici per la produzione di un metodo di analisi rapido. La modellizzazione con prove di dinamica molecolare ha condotto a un approccio razionale della scelta del recettore biomimetico. In collaborazione con il gruppo di ricerca del Prof. D’Amico sono stati testati in laboratorio vari oligopeptidi utilizzando un sensore piezoelettrico in fase gassosa.

Biosensori elettrochimici a DNA
Sono stati messi a punto biosensori a DNA, sia sfruttando un marcatore elettrochimico della reazione di ibridazione, sia attraverso l’uso di un metodo di analisi indicator-free utilizzando l’elettroattivita’ intrinseca della base guanina. I genosensori prodotti in questa linea di ricerca sono stati utilizzati in campioni reali non amplificati direttamente analizzando il DNA genomico con sonde oligonucleotidiche scelte all’interno di DNA satellite di mammifero per la valutazione dell’autenticità di alimenti di origine animale.

Metodi analitici per la valutazione della qualità degli alimenti.
I composti polifenolici rivestono una grande importanza negli alimenti che li contengono sia per il loro valore nutrizionale che per la capacità di migliorare la conservabilità dei prodotti. L’attività di ricerca in questo campo si è indirizzata alla realizzazione di metodi elettrochimici per la per la determinazione del potere antiossidante dei composti polifenolici. Altro lavoro di ricerca è stato condotto, per realizzare un sistema in flusso per la determinazione di lattoperossidasi in latte bovino. Un ulteriore linea di ricerca ha portato alla messa a punto ed utilizzo di un metodo HPLC per la determinazione di resveratrolo in campioni di uva provenienti da vigne sperimentali al fine di valutare la presenza di marker di qualità in funzione dello stato sanitario del prodotto.

 

 

Curriculum english version

 

EDUCATION

University of Florence, Florence ITALY
PhD in Analytical Chemistry
February, 1998
Thesis: Development of electrochemical immunoassays for the detection of PCB
Supervisor: Prof. Marco MASCINI
Examiner: Prof. Aldo RODA

University of Newcastle upon Tyne, UK
Master of Science in Biosensors, Faculty of Medicine
March, 1995
Thesis: An electrochemical immunoassay for the detection of human IgG
Supervisor: Dr. Calum Mc NEIL, Dr Dale ATHEY
Examiner: Prof. Anthony CASS

University of Florence, Florence ITALY
Pharmacy, Faculty of Pharmacy
October, 1993
Thesis: Development of a potentiometric thin film sensor for the determination of Ag+
Supervisor: Prof. Giorgio PAPESCHI


EMPLOYMENT HISTORY

2015-present: University of Teramo, Italy
Position: Associate Professor of Analytical Chemistry,
Courses: Food Analysis, Laboratory of Food Analysis, Chemical Analysis of olive oil, Sample Purification Techniques

 

2002-2014: University of Teramo, Italy
Position: Assistant Professor of Analytical Chemistry,
Courses: Food Analysis, Laboratory of Food Analysis, Chemical Analysis of olive oil, Sample Purification Techniques

1999-2002 (three years): University of Teramo, Italy
Position: Contract Professor of Analytical Chemistry,
Course: Food Analysis

1998-1999 (12 months) Sclavo Research and Development Center, Sclavo SpA, Italy
Position: Researcher
Duties: Start up of the Research Center, Project writing and project management in the area of Protein purification, with specific duties in the Analytical Chemistry Laboratory.


POSTDOCTORAL TRAINING
1999-2000 (one year): University of Florence, Italy
Position: PostDoc,
Duties: Development of electrochemical biosensor for food contaminants detection, research work, supervision of MSc and PhD students.

Pubblicazioni

 

1. ARTICOLI SU RIVISTE INTERNAZIONAL

 

Lanzone, V S Scarano, M Del Carlo, F Corrado, M Esposito, M Minunni,  D Compagnone

Sensing benzo pyrene-DNA adducts formation via decrease of hybridization reaction

(2013) Sensors and Actuators B: Chemical 179, 187-193

 

Del Carlo, M.; Amine, A.; Haddam, M.; della Pelle, F.; Fusella, G.C.; Compagnone, D.

Selective Voltammetric Analysis of o-Diphenols from Olive Oil Using Na2MoO4 as Electrochemical Mediator

(2012) Electroanalysis  24 (4), pp 889-896    

 

Del Carlo, M., Di Marcello, M., Giuliani, M., Sergi, M., Pepe, A., Compagnone, D.

Detection of benzo(a)pyrene photodegradation products using DNA electrochemical sensors

(2012) Biosensors and Bioelectronics, 31 (1), pp. 270-276.

 

Compagnone, D., Curini, R., D'Ascenzo, G., Del Carlo, M., Montesano, C., Napoletano, S., Sergi, M.

Neutral loss and precursor ion scan tandem mass spectrometry for study of activated benzopyrene-DNA adducts

(2011) Analytical and Bioanalytical Chemistry, 401 (6), pp. 1983-1991. Cited 1 time.

 

Narcisi, V., Mascini, M., Perez, G., Del Carlo, M., Tiscar, P.G., Yamanaka, H., Compagnone, D.

Electrochemical genosensors for the detection of Bonamia parasite. Selection of single strand-DNA (ssDNA) probes by simulation of the secondary structure folding

(2011) Talanta, 85 (4), pp. 1927-1932.

 

Sergi, M., Compagnone, D., Curini, R., D'Ascenzo, G., Del Carlo, M., Napoletano, S., Risoluti, R.

Micro-solid phase extraction coupled with high-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry for the determination of stimulants, hallucinogens, ketamine and phencyclidine in oral fluids

(2010) Analytica Chimica Acta, 675 (2), pp. 132-137. Cited 8 times.

 

Del Carlo, M., Compagnone, D.

Recent strategies for the biological sensing of pesticides: From the design to the application in real samples

(2010) Bioanalytical Reviews, 1 (2), pp. 159-176. Cited 2 times.

 

Del Carlo, M., Pepe, A., Sergi, M., Mascini, M., Tarentini, A., Compagnone, D.

Detection of coumaphos in honey using a screening method based on an electrochemical acetylcholinesterase bioassay

(2010) Talanta, 81 (1-2), pp. 76-81. Cited 5 times.

 

Compagnone, D., Ricci, A., Del Carlo, M., Chiarini, M., Pepe, A., Lo Sterzo, C.

New poly(aryleneethynylene)s as optical active platforms in biosensing. Selective fluorescent detection of Hg(II) obtained by the use of aminoacidic groups anchored on conjugated backbones

(2010) Microchimica Acta, 170 (3), pp. 313-319. Cited 3 times.

 

 

Del Carlo, M., Cerretani, L., Bendini, A., Cichelli, A., Compagnone, D.

Changes of pigment composition of virgin olive during frying process [Evoluzione della composizione in pigmenti di oli vergini di oliva sottoposti al processo di frittura]

(2010) Rivista Italiana delle Sostanze Grasse, 87 (1), pp. 3-13. Cited 1 time.

 

 

Procida, G., Cichelli, A., Compagnone, D., Maggio, R.M., Cerretani, L., Del Carlo, M.

Influence of chemical composition of olive oil on the development of volatile compounds during frying

(2009) European Food Research and Technology, 230 (2), pp. 217-229.

 

 

Maggio, R.M., Kaufman, T.S., Del Carlo, M., Cerretani, L., Bendini, A., Cichelli, A., Compagnone, D.

Monitoring of fatty acid composition in virgin olive oil by Fourier transformed infrared spectroscopy coupled with partial least squares

(2009) Food Chemistry, 114 (4), pp. 1549-1554. Cited 34 times.

 

Del Carlo, M., Pepe, A., Sacchetti, G., Compagnone, D., Mastrocola, D., Cichelli, A.

Determination of phthalate esters in wine using solid-phase extraction and gas chromatography-mass spectrometry

(2008) Food Chemistry, 111 (3), pp. 771-777. Cited 21 times.

 

 

Mascini, M., Sergi, M., Monti, D., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Oligopeptides as mimic of acetylcholinesterase: From the rational design to the application in solid-phase extraction for pesticides

(2008) Analytical Chemistry, 80 (23), pp. 9150-9156. Cited 4 times.

 

 

Del Carlo, M., Di Marcello, M., Perugini, M., Ponzielli, V., Sergi, M., Mascini, M., Compagnone, D.

Electrochemical DNA biosensor for polycyclic aromatic hydrocarbon detection

(2008) Microchimica Acta, 163 (3-4), pp. 163-169. Cited 15 times.

 

 

Mascini, M., Guilbault, G.G., Monk, I.R., Hill, C., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Screening of rationally designed oligopeptides for Listeria monocytogenes detection by means of a high density colorimetric microarray

(2008) Microchimica Acta, 163 (3-4), pp. 227-235. Cited 2 times.

 

 

Gömez-Caravaca, A.M., Cerretani, L., Bendini, A., Segura-Carretero, A., Fernández-Gutiérrez, A., Del Carlo, M., Compagnone, D., Cichelli, A.

Effects of fly attack (Bactrocera oleae) on the phenolic profile and selected chemical parameters of olive oil

(2008) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (12), pp. 4577-4583. Cited 17 times.

 

 

Del Carlo, M., Compagnone, D.

Recent advances in biosensor technology for food safety

(2008) Agro Food Industry Hi-Tech, 19 (3), pp. 32-35. Cited 1 time.

 

 

Calzarano, F., D'Agostino, V., Del Carlo, M.

Trans-resveratrol extraction from grapevine: Application to berries and leaves from vines affected by esca proper

(2008) Analytical Letters, 41 (4), pp. 649-661. Cited 3 times.

 

 

Bendini, A., Gómez-Caravaca, A.M., Cerretani, L., Del Carlo, M., Segura-Carretero, A., Compagnone, D., Cichelli, A., Lercker, G.

Evaluation of contribution of micro and macro components to oxidative stability on virgin oils obtained from olives characterized by different health quality

(2007) Progress in Nutrition, 9 (3), pp. 210-215.

 

 

Mascini, M., Del Carlo, M., Compagnone, D., Cozzani, I., Tiscar, P.G., Mpamhanga, C.P., Chen, B.

Piezoelectric sensors based on biomimetic peptides for the detection of Heat Shock Proteins (HSPs) in mussels

(2006) Analytical Letters, 39 (8), pp. 1627-1642. Cited 2 times.

 

 

Del Carlo, M., Pepe, A., De Gregorio, M., Mascini, M., Marty, J.L., Fournier, D., Visconti, A., Compagnone, D.

An electrochemical bioassay for dichlorvos analysis in durum wheat samples

(2006) Journal of Food Protection, 69 (6), pp. 1406-1411. Cited 11 times.

 

 

Longobardi, F., Solfrizzo, M., Compagnone, D., Del Carlo, M., Visconti, A.

Use of electrochemical biosensor and gas chromatography for determination of dichlorvos in wheat

(2005) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (24), pp. 9389-9394. Cited 11 times.

 

 

Carrasco-Pancorbo, A., Cerretani, L., Bendini, A., Segura-Carretero, A., Del Carlo, M., Gallina-Toschi, T., Lercker, G., Compagnone, D., Fernández-Gutiérrez, A.

Evaluation of the antioxidant capacity of individual phenolic compounds in virgin olive oil

(2005) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53 (23), pp. 8918-8925. Cited 84 times.

 

 

Mascini, M., MacAgnano, A., Scortichini, G., Del Carlo, M., Diletti, G., D'Amico, A., Di Natale, C., Compagnone, D.

Biomimetic sensors for dioxins detection in food samples

(2005) Sensors and Actuators, B: Chemical, 111-112 (SUPPL.), pp. 376-384. Cited 12 times.

 

 

Mascini, M., Del Carlo, M., Minunni, M., Chen, B., Compagnone, D.

Identification of mammalian species using genosensors

(2005) Bioelectrochemistry, 67 (2 SPEC. ISS.), pp. 163-169. Cited 15 times.

 

 

Del Carlo, M., Pepe, A., Mascini, M., De Gregorio, M., Visconti, A., Compagnone, D.

Determining pirimiphos-methyl in durum wheat samples using an acetylcholinesterase inhibition assay

(2005) Analytical and Bioanalytical Chemistry, 381 (7), pp. 1367-1372. Cited 17 times.

 

 

Mascini, M., Macagnano, A., Monti, D., Del Carlo, M., Paolesse, R., Chen, B., Warner, P., D'Amico, A., Natale, C.D., Compagnone, D.

Piezoelectric sensors for dioxins: A biomimetic approach

(2004) Biosensors and Bioelectronics, 20 (6), pp. 1203-1210. Cited 18 times.

 

 

Calzarano, F., Seghetti, L., Del Carlo, M., Cichelli, A.

Effect of esca on the quality of berries, musts and wines

(2004) Phytopathologia Mediterranea, 43 (1), pp. 125-135. Cited 8 times.

 

 

Del Carlo, M., Sacchetti, G., Di Mattia, C., Compagnone, D., Mastrocola, D., Liberatore, L., Cichelli, A.

Contribution of the phenolic fraction to the antioxidant activity and oxidative stability of olive oil

(2004) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52 (13), pp. 4072-4079. Cited 44 times.

 

 

Del Carlo, M., Mascini, M., Pepe, A., Diletti, G., Compagnone, D.

Screening of food samples for carbamate and organophosphate pesticides using an electrochemical bioassay

(2004) Food Chemistry, 84 (4), pp. 651-656. Cited 47 times.

 

 

 

Del Carlo, M., Mascini, M., Pepe, A., Compagnone, D., Mascini, M.

Electrochemical bioassay for the investigation of chlorpyrifos-methyl in vine samples

(2002) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50 (25), pp. 7206-7210. Cited 13 times.

1.   

 

Romani, A., Minunni, M., Mulinacci, N., Pinelli, P., Vincieri, F.F., Del Carlo, M., Mascini, M.

Comparison among differential pulse voltammetry, amperometric biosensor, and HPLC/DAD analysis for polyphenol determination

(2000) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48 (4), pp. 1197-1203. Cited 49 times.

 

 

Del Carlo, M., Mascini, M.

Immunoassay for Polychlorinated Biphenyls (PCB) using Screen Printed Electrodes

(1999) Field Analytical Chemistry and Technology, 3 (3), pp. 179-184. Cited 8 times.

 

 

Campo Dall'Orto, V., Danilowicz, C., Rezzano, I., Del Carlo, M., Mascini, M.

Comparison between three amperometric sensors for phenol determination in olive oil samples

(1999) Analytical Letters, 32 (10), pp. 1981-1990. Cited 11 times.

 

Del Carlo, M., Lionti, I., Taccini, M., Cagnini, A., Mascini, M.

Disposable screen-printed electrodes for the immunochemical detection of polychlorinated biphenyls

(1997) Analytica Chimica Acta, 342 (2-3), pp. 189-197. Cited 61 times.

 

 

Palchetti, I., Cagnini, A., Del Carlo, M., Coppi, C., Mascini, M., Turner, A.P.F.

Determination of anticholinesterase pesticides in real samples using a disposable biosensor

(1997) Analytica Chimica Acta, 337 (3), pp. 315-321. Cited 148 times.

 

 

Del Carlo, M., Mascini, M.

Enzyme immunoassay with amperometric flow-injection analysis using horseradish peroxidase as a label. Application to the determination of polychlorinated biphenyls

(1996) Analytica Chimica Acta, 336 (1-3), pp. 167-174. Cited 28 times.

 

 


Books Chapters

Del Carlo M., Nistor M., Compagnone D., Matthiasson B., Csöreg E. Food Biotechnology,, Ed. Taylor&Francis, 2006 Cap.3.11, pagg 1567-1604.

D. Compagnone, K. Van Velzen, M. Del Carlo, M. Mascini, A. Visconti "Rapid detection of organophosphates, Ochratoxin A and Fusarium sp. in durum wheat via screen printed based electrochemical sensors" in Comprehensive Analytical Chemistry vol, 49 Electrochemical Sensor Analysis S. Alegret, A. Merkoci (editors), 2007 Cap.29 pp 687-715

Del Carlo M, Lionti I, Taccini M, Cagnini A, Mascini M. Development of biosensors for immunoassay detection of PCB In Biosensors for direct monitoring of environmental Pollutants in water Dimitrios Nikolelis, Ulrich Krull, Joseph Wang and Marco Mascini (editors) NATO ASI Series Environment Kluwer Academic Publisher 1997 vol 38 pp 127-139

Prodotti della ricerca

 

Link interessanti

 
 
 
 
 
Ultimo aggiornamento: 04-05-2017
Seguici su