Prof. DELLA PELLE Flavio
Prof. DELLA PELLE Flavio

Email: fdellapelle@unite.it

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Facoltà di appartenenza: BIOSCIENZE E TECNOLOGIE AGRO-ALIMENTARI E AMBIENTALI


 
 
 
 

Curriculum accademico

 

Il Dr. Della Pelle ha conseguito il dottorato di ricerca in Scienze degli Alimenti (UNITE) e Chimica Analitica (UAH), rispettivamente presso l’Università degli studi di Teramo e presso L’Università di Alcalá de Henares (Madrid, Spagna). Attualmente è ricercatore a tempo determinato (RTDa) in Chimica Analitica (SSD CHIM/01) presso l’Università degli Studi di Teramo, nell'ambito del Programma Operativo Nazionale di Ricerca e Innovazione 2014-2020, emanato in attuazione dell’Azione I.2 “Mobilità dei Ricercatori” dell’Asse I del PON R&I 2014-2020 (PON-AIM). Il Dr. Della Pelle è autore o coautore di 36 pubblicazioni nel settore della Chimica Analitica, di cui oltre il 90% riportate su riviste scientifiche internazionali (con referee). Il Dr. Della Pelle è inoltre autore e co-autore di circa 45 presentazioni orali e poster a convegni nazionali e internazionali, e collabora come revisore con numerose riviste scientifiche internazionali (Microchimica Acta, RSC Advance, Food chemistry, Talanta, Analytica Chimica Acta, Electroanalysis, Journal of Electroanalytical Chemistry, etc.). Attualmente partecipa attivamente all’attività di ricerca presso l’Università degli Studi di Teramo e l’Università di Alcalá de Henares (Madrid), collaborando con diversi enti di ricerca ed università nell’ambito della chimica analitica: tra cui l’ Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell’Abruzzo e del Molise ‘G. Caporale’ di Teramo, l’Istituto di Scienza dei Materiali (CSIC) di Madrid, l’Università degli Studi di Roma La Sapienza, l’Università degli Studi dell’Aquila, L’Università degli Studi di Firenze, l’Università di Western Cape (Sud Africa) e l’Università di Antioquia (Colombia).

 

 

 

Titoli ed esperienza lavorativa

 

- 31/03/2010 - Laurea Triennale in Scienze e Tecnologie Alimentari (STA), Università degli Studi di Teramo (UNITE), 110/110 cum laude. Titolo della tesi di laurea: “Messa a punto di un metodo amperometrico ad iniezione in flusso per la determinazione di o-difenoli”. Tirocinio di tesi svolto presso il laboratorio di Chimica Analitica. Tutor Prof. Michele Del Carlo.


- 2010 (marzo-Settembre, 6 mesi) - Tirocinio post-lauream (in veste di ‘Laureato Frequentatore’), Presso il Laboratorio di Chimica Analitica Di STA, Università degli Studi di Teramo.


- 2012 (aprile-agosto, 5 mesi) - Erasmus Placement, Presso il Laboratorio ‘Miniaturization and Analytical Nanotechnology’ (MINYNANOTECH), Department of Analytical Chemistry, dell'Università di Alcalà de Henares (UAH) (Madrid, Spagna). Tutor Professor Alberto Escarpa.


- 28/03/2013 - Laurea magistrale in Scienze e Tecnologie Alimentari, Università degli Studi di Teramo, 110/110 cum laude. Titolo della tesi di laurea: “Utilizzo della sintesi di nanoparticelle d’oro come metodo per la misura dell’attività antiossidante di polifenoli”. Tirocinio di tesi svolto in collaborazione tra il laboratorio di Chimica Analitica dell'UNITE, Tutor Professor Michele Del Carlo, e presso il laboratorio di Chimica analitica "MINYNANOTECH" della UAH (Madrid, Spagna), Tutor Professor Alberto Escarpa.


- 1/05/2013-17/06/2016 – Dottorato in Scienze degli Alimenti (UNITE) e Chimica Analitica (UAH), svolto sotto contratto di co-tutela stipulato tra l’Università degli Studi di Teramo (UNITE) e l’Università di Alcalá de Henares (UAH) (Madrid, Spagna). Dottorato con borsa (conseguita con concorso pubblico).


- 17/06/2016 - Conseguimento del doppio titolo di Ph.D. in Scienze degli Alimenti presso l’Università degli Studi di Teramo (UNITE) e Ph.D. in Chimica Analitica (“quimica fina” conseguito con “mención cum Laude") presso l’Università di Alcalà de Henares (UAH) (Madrid, Spagna). Titolo della tesi di dottorato: ‘Analytical methodologies based on nano and microstructured materials for rapid determination of pesticides and antioxidant activity in food’. SSD del programma di ricerca CHIM/01 (CHIMICA ANALITICA). Dottorato classificabile come “International”.


- 2016-2017 (giugno-gennaio, 7 mesi) Borsa di studio per attività di ricerca post-dottorato presso l'Università degli Studi di Teramo (conseguita con concorso pubblico). Titolo: “Development of rapid analytical methods for the determination of pesticides in food matrices”.


- 2017 (marzo - luglio, 4 mesi) Borsa di studio per attività di ricerca post-dottorato presso l'Università degli Studi di Teramo (conseguita con concorso pubblico). Titolo: 'Application and delivery of experimental methodologies in biotechnology'.


- 2016-2017 Docente a Contratto, dell'insegnamento di "Elementi di Chimica", Facoltà di medicina Veterinaria, Università degli Studi di Teramo (UNITE). SSD CHIM/01.


- 2017 (settembre - ottobre, 2 mesi) Visiting researcher presso la University of Western Cape (South Africa), presso il Dipartimento di Chimica Analitica, Facoltà di Scienze Naturali. Professore di riferimento Emmanuel Iwuoha.


- 2017-2019 (ottobre 2017– luglio 2019) Assegnista di ricerca presso l'Università degli Studi di Teramo (conseguito con concorso pubblico). Titolo progetto: “Sviluppo e applicazione di metodi rapidi basati su nanomateriali per applicazioni in campo alimentare ed ambientale”. SSD: CHIM/01 (Chimica Analitica).

 

- 2019-2020 (ottobre - febbraio, 5 mesi) Visiting researcher presso l'Università di Alcalà de Henares (UAH) (Madrid, Spagna).

 

- 2019 (1 agosto 2019) Ricercatore a tempo determinato (RTDa) in Chimica Analitica (SSD CHIM/01). 

 

 

Attivita' di ricerca:

  

La principale attività di ricerca, portata avanti dal Dr. Flavio Della Pelle, riguarda lo sviluppo di metodologie e dispositivi analitici alternativi robusti e semplici, basati su materiali nano e micro-strutturati, per la detection rapida di markers di qualità (prevalentemente polifenoli, zuccheri, etc.) e sicurezza alimentare (prevalentemente pesticidi). In particolare, negli ultimi anni, la ricerca è stata focalizzata sullo sviluppo di elettrodi basati su nanomateriali, metodologie di sensing basate su formazione di nanoparticelle metalliche in soluzione, funzionalizzazione ed utilizzo di sensori di gas basati su nanomateriali e bio-composti (peptidi, nuclotidi, etc.), utilizzo di sistemi microfluidici accoppiati a detection basata su sensori nano-strutturati (in particolare sistemi lab-on-chip), sviluppo di tecniche di estrazione rapida basate su micro/nano materiali, sviluppo e utilizzo di sensori basati su nanomateriali per il monitoraggio di stress ossidativo in colture cellulari e in matrici biologiche. Attualmente le linee di ricerca in essere riguardano prevalentemente la messa a punto di supporti plastici (cuvette, piastre Elisa, supporti in PET, etc.) funzionalizzati con nanomateriali, l’utilizzo di composti naturali (prevalentemente polifenoli) per lo sviluppo di mediatori elettrochimici e per la sintesi di nanomateriali, lo studio delle proprietà e l’implementazione di sensori nanoibridi basati su materiali 2D ‘graphene-like” (e.g. transition metal dichalcogenides), implementazione di supporti alternativi per l’analisi rapida di composti antiossidanti; in tutti i casi il fine ultimo di queste linee di ricerca è lo sviluppo di sensori e piattaforme di sensing per lo studio di polifenoli e altri composti antiossidanti negli alimenti ed eventualmente la loro interazione in sistemi biologici. Gli obiettivi generali di tutte le linee di ricerca, portate avanti dal Dr. Della Pelle, sono il miglioramento della sostenibilità dell’analisi (tempo, riduzione dell’utilizzo di solventi, e rifiuti prodotti, etc.) assieme ad una generale semplificazione del ‘metodo/sistema analitico’, cercando al contempo di migliorare o preservare la performance analitica.

 

Curriculum english version

 

 SHORT CURRICULUM VITAE

 

Dr. Della Pelle achieved his PhD in Food Science and Analytical Chemistry at the University of Teramo and the University of Alcalà de Henares (Madrid, Spain), respectively. Currently, he is a temporary Researcher (RTDa) in Analytical Chemistry (SSD CHIM/01) at the University of Teramo, within the framework of the National Operational Program (PON) of Research and Innovation 'AIM: Attraction and International Mobility'. Dr. Flavio Della Pelle is author of 36 publications in the analytical chemistry field reported in international scientific papers (with referee). Dr. Della Pelle is also author and co-author of about 45 oral presentations and posters presented at national and international scientific meetings. Currently, he collaborates as a reviewer for numerous international scientific journals (Microchimica Acta, RSC Advance, Food chemistry, Talanta, Analytica Chimica Acta, Electroanalysis, Journal of Electroanalytical Chemistry, etc.). He currently actively participates in research both at the University of Teramo and University of Alcalá de Henares (Madrid), collaborating with different national and international universities and research institutes like University of Florence (Italy), University of L'Aquila (Italy), University of Rome 'La Sapienza' (Italy), University of the Western Cape (South Africa), University of Antioquia (Colombia), Istituto  Zooprofilattico Sperimentale dell’Abruzzo e del Molise ‘G. Caporale of Teramo (Italian Ministerial Institute of food safety), Institute of Materials Science of Madrid (Spain).

 

EDUCATION, TRAINING and WORK EXPERIENCE

 

2010 (March) Bachelor’s Degree (Laurea triennale) in Food science and technology with honorem at the University of Teramo.

2010 (March-September, 6 months) Internship post laurea at the analytical chemistry lab of the University of Teramo.

2012 (April-September, 6 months) Erasmus placement at the "MINYNANOTECH" analytical chemistry lab of the University of Alcalà de Henares (Madrid, Spain).

2013 (March) Master’s Degree (Laurea magistrale) in Food science and technology with honorem at the University of Teramo.

2013-2016 (May-June, 3 years) Ph.D. carried out under a co-tutoring agreement in Food science and Analytical Chemistry at the University of Teramo and the University of Alcalà de Henares, respectively. Ph.D. title: ‘Analytical methodologies based on nano and microstructured materials for rapid determination of pesticides and antioxidant activity in food’.

2016-2017 (June-January, 7 months) Fellowship (achieved through public competitive call) University of Teramo (Italy) ‘Development of rapid analytical methods for the determination of pesticides in food matrices’.

2017 (March-July, 4 months) Fellowship (achieved through public competitive call) University of Teramo (Italy): 'Application and delivery of experimental methodologies in biotechnology'.

2016-2017 (September-September, 1 year) Contract Professor (achieved through public competitive call) of basic chemistry (Elementi di Chimica) at the Veterinary Faculty of the University of Teramo.

2017 (September – October, 2 months) Visiting researcher University of Western Cape (South Africa).

2017-2019 (October 2017-July 2019 ) Postdoctoral researcher (achieved through public competitive call) University of Teramo.

2019-2020 (October - February, 5 months) Visiting researcher University of Alcalà de Henares (Madrid, Spain).

2019 (August 2019-on course) Temporary Researcher (RTDa) in Analytical.

 

Research activity 

 

Dr. Flavio Della Pelle's principal research line is focused on the development of robust and simple alternative analytical methodologies and devices based on nano and micro-structured materials, for the assessment of food quality and safety markers and others analytes. In recent years, the studies have been focused particularly on the development of nanomaterials based electrodes, optical and gas nano(bio)sensors, biomimetic receptors, microfluidic systems (lab-on-chip), micro/nano-extraction systems, food analysis and screening (bio)analytical systems for the detection of food quality and safety markers. Recently, a further line of research aims to exploit the nanosensors in monitoring cell cultures treated with bioactive compounds (e.g. Parkinson's disease in vitro models, cancers cell culture, etc.).

The on-course research lines mainly concern the development of plastic supports (cuvettes, Elisa plates, PET supports, etc.) functionalized with nanomaterials,  the use of natural compounds (e.g. polyphenols) for the development of electrochemical mediators and the synthesis of nanomaterials, the study of the properties and the implementation of nanohybrid sensors based on 2D 'graphene-like' materials (e.g. transition metal dichalcogenides), development of electrodes and electrode-integrated microfluidic-chips using flexible materials through 'desk-technologies'. The Flavio Della Pelle research common goal is to improve the sustainability of the analysis together to a general method simplification with retention and improvement of the analytical performances.

 

Pubblicazioni

 

Papers list update 21/02/2020

 

Gaggiotti, S., Palmieri, S., Della Pelle, F., Sergi, M., Cichelli, A., Mascini, M., Compagnone, D.

Piezoelectric peptide-hpDNA based electronic nose for the detection of terpenes; Evaluation of the aroma profile in different Cannabis sativa L. (hemp) samples

(2020) Sensors and Actuators, B: Chemical, 308, art. no. 127697, .

DOI: 10.1016/j.snb.2020.127697

 

Della Pelle, F., Blandón-Naranjo, L., Alzate, M., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Cocoa powder and catechins as natural mediators to modify carbon-black based screen-printed electrodes. Application to free and total glutathione detection in blood

(2020) Talanta, 207, art. no. 120349, .

DOI: 10.1016/j.talanta.2019.120349

 

Della Pelle, F., Rojas, D., Scroccarello, A., Del Carlo, M., Ferraro, G., Di Mattia, C., Martuscelli, M., Escarpa, A., Compagnone, D.

High-performance carbon black/molybdenum disulfide nanohybrid sensor for cocoa catechins determination using an extraction-free approach

(2019) Sensors and Actuators, B: Chemical, 296, art. no. 126651, .

DOI: 10.1016/j.snb.2019.126651

 

Rojas, D., Della Pelle, F., Del Carlo, M., Fratini, E., Escarpa, A., Compagnone, D.

Nanohybrid carbon black-molybdenum disulfide transducers for preconcentration-free voltammetric detection of the olive oil o-diphenols hydroxytyrosol and oleuropein

(2019) Microchimica Acta, 186 (6), art. no. 363, .

DOI: 10.1007/s00604-019-3418-5

 

Scroccarello, A., Della Pelle, F., Neri, L., Pittia, P., Compagnone, D.

Silver and gold nanoparticles based colorimetric assays for the determination of sugars and polyphenols in apples

(2019) Food Research International, 119, pp. 359-368.

DOI: 10.1016/j.foodres.2019.02.006

 

Della Pelle, F., Scroccarello, A., Scarano, S., Compagnone, D.

Silver nanoparticles-based plasmonic assay for the determination of sugar content in food matrices

(2019) Analytica Chimica Acta, 1051, pp. 129-137.

DOI: 10.1016/j.aca.2018.11.015

 

Rojas, D., Pelle, F.D., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Carbon black as electrode modifier in prussian blue electrodeposition for H 2 O 2 sensing

(2019) Lecture Notes in Electrical Engineering, 539, pp. 345-350.

DOI: 10.1007/978-3-030-04324-7_43

 

Gaggiotti, S., Mascini, M., Pittia, P., Pelle, F.D., Compagnone, D.

Headspace volatile evaluation of carrot samples-comparison of GC/MS and AuNPs-hpDNA-Based E-Nose

(2019) Foods, 8 (8), art. no. 293, .

DOI: 10.3390/foods8080293

 

Acevedo-Restrepo, I., Blandón-Naranjo, L., Hoyos-Arbeláez, J., Della Pelle, F., Vázquez, M.V.

Electrochemical glucose quantification as a strategy for ethanolic fermentation monitoring

(2019) Chemosensors, 7 (1), art. no. 14, .

https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-

DOI: 10.3390/chemosensors7010014

 

Gaggiotti, S., Della Pelle, F., Masciulli, V., Di Natale, C., Compagnone, D.

Monitoring shelf life of carrots with a peptides based electronic nose

(2019) Lecture Notes in Electrical Engineering, 539, pp. 69-74.

DOI: 10.1007/978-3-030-04324-7_10

 

Mascini, M., Gaggiotti, S., Della Pelle, F., Wang, J., Pingarrón, J.M., Compagnone, D.

Hairpin DNA-AuNPs as molecular binding elements for the detection of volatile organic compounds

(2019) Biosensors and Bioelectronics, 123, pp. 124-130.

DOI: 10.1016/j.bios.2018.07.028

 

Rojas, D., Della Pelle, F., Del Carlo, M., d'Angelo, M., Dominguez-Benot, R., Cimini, A., Escarpa, A., Compagnone, D.

Electrodeposited Prussian Blue on carbon black modified disposable electrodes for direct enzyme-free H2O2 sensing in a Parkinson's disease in vitro model

(2018) Sensors and Actuators, B: Chemical, 275, pp. 402-408.

DOI: 10.1016/j.snb.2018.08.040

 

Capoferri, D., Della Pelle, F., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Affinity sensing strategies for the detection of pesticides in food

(2018) Foods, 7 (9), art. no. 148, .

DOI: 10.3390/foods7090148

 

Della Pelle, F., Angelini, C., Sergi, M., Del Carlo, M., Pepe, A., Compagnone, D.

Nano carbon black-based screen printed sensor for carbofuran, isoprocarb, carbaryl and fenobucarb detection: application to grain samples

(2018) Talanta, 186, pp. 389-396.

DOI: 10.1016/j.talanta.2018.04.082

 

Della Pelle, F., Scroccarello, A., Sergi, M., Mascini, M., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Simple and rapid silver nanoparticles based antioxidant capacity assays: Reactivity study for phenolic compounds

(2018) Food Chemistry, 256, pp. 342-349.

DOI: 10.1016/j.foodchem.2018.02.141

 

Mascini, M., Gaggiotti, S., Della Pelle, F., Natale, C.D., Qakala, S., Iwuoha, E., Pittia, P., Compagnone, D.

Peptide modified ZnO nanoparticles as gas sensors array for volatile organic compounds (VOCs)

(2018) Frontiers in Chemistry, 6, art. no. 105, .

DOI: 10.3389/fchem.2018.00105

 

Blandón-Naranjo, L., Della Pelle, F., Vázquez, M.V., Gallego, J., Santamaría, A., Alzate-Tobón, M., Compagnone, D.

Electrochemical Behaviour of Microwave-assisted Oxidized MWCNTs Based Disposable Electrodes: Proposal of a NADH Electrochemical Sensor

(2018) Electroanalysis, 30 (3), pp. 509-516.

DOI: 10.1002/elan.201700674

 

Pelle, F.D., Compagnone, D.

Nanomaterial-based sensing and biosensing of phenolic compounds and related antioxidant capacity in food

(2018) Sensors (Switzerland), 18 (2), art. no. 462, .

DOI: 10.3390/s18020462

 

Della Pelle, F., Scroccarello, A., Santone, A., Compagnone, D.

Optical Detection of Antioxidant Capacity in Food Using Metal Nanoparticles Formation. Study on Saffron Constituents

(2018) Lecture Notes in Electrical Engineering, 457, pp. 151-157.

DOI: 10.1007/978-3-319-66802-4_21

 

Blandón-Naranjo, L., Hoyos-Arbeláez, J., Vázquez, M.V., Della Pelle, F., Compagnone, D.

NADH Oxidation onto different carbon-based sensors: Effect of structure and surface-oxygenated groups

(2018) Journal of Sensors, 2018, art. no. 6525919, .

DOI: 10.1155/2018/6525919

 

Della Pelle, F., Di Battista, R., Vázquez, L., Palomares, F.J., Del Carlo, M., Sergi, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Press-transferred carbon black nanoparticles for class-selective antioxidant electrochemical detection

(2017) Applied Materials Today, 9, pp. 29-36.

DOI: 10.1016/j.apmt.2017.04.012

 

Di Ottavio, F., Della Pelle, F., Montesano, C., Scarpone, R., Escarpa, A., Compagnone, D., Sergi, M.

Determination of Pesticides in Wheat Flour Using Microextraction on Packed Sorbent Coupled to Ultra-High Performance Liquid Chromatography and Tandem Mass Spectrometry

(2017) Food Analytical Methods, 10 (6), pp. 1699-1708.

DOI: 10.1007/s12161-016-0720-2

 

Calzarano, F., Osti, F., D'Agostino, V., Pepe, A., Della Pelle, F.D., De Rosso, M.D., Flamini, R., Di Marco, S.D.

Levels of phytoalexins in vine leaves with different degrees of grapevine leaf stripe disease symptoms (Esca complex of diseases)

(2017) Phytopathologia Mediterranea, 56 (3), pp. 494-501.

DOI: 10.14601/Phytopathol_Mediterr-22055

 

Della Pelle, F., Del Carlo, M., Sergi, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Press-transferred carbon black nanoparticles on board of microfluidic chips for rapid and sensitive amperometric determination of phenyl carbamate pesticides in environmental samples

(2016) Microchimica Acta, 183 (12), pp. 3143-3149.

DOI: 10.1007/s00604-016-1964-7

 

Pelle, F.D., Di Crescenzo, M.C., Sergi, M., Montesano, C., Di Ottavio, F., Scarpone, R., Scortichini, G., Compagnone, D.

Micro-solid-phase extraction (µ-SPE) of organophosphorous pesticides from wheat followed by LC-MS/MS determination

(2016) Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment, 33 (2), pp. 291-299.

DOI: 10.1080/19440049.2015.1123818

 

Della Pelle, F., Vázquez, L., Del Carlo, M., Sergi, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Press-Printed Conductive Carbon Black Nanoparticle Films for Molecular Detection at the Microscale

(2016) Chemistry - A European Journal, 22 (36), pp. 12761-12766.

DOI: 10.1002/chem.201601743

 

Calzarano, F., D'Agostino, V., Pepe, A., Osti, F., Pelle, F.D., Rosso, M.D., Flamini, R., Marco, S.D.

Patterns of phytoalexins in the grapevine leaf stripe disease (esca complex)/grapevine pathosystem

(2016) Phytopathologia Mediterranea, 55 (3), pp. 410-426.

DOI: 10.14601/Phytopathol_Mediterr-18681

 

Della Pelle, F., González, M.C., Sergi, M., Del Carlo, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Gold Nanoparticles-based Extraction-Free Colorimetric Assay in Organic Media: An Optical Index for Determination of Total Polyphenols in Fat-Rich Samples

(2015) Analytical Chemistry, 87 (13), pp. 6905-6911.

DOI: 10.1021/acs.analchem.5b01489

 

Della Pelle, F., Vilela, D., González, M.C., Lo Sterzo, C., Compagnone, D., Del Carlo, M., Escarpa, A.

Antioxidant capacity index based on gold nanoparticles formation. Application to extra virgin olive oil samples

(2015) Food Chemistry, 178, pp. 70-75.

DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.01.045

 

Della Pelle, F., Sergi, M., Del Carlo, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Press-transferred carbon black electrodes coupled to microchip electrophoresis for food pesticides detection

(2015) Proceedings of the 2015 18th AISEM Annual Conference, AISEM 2015, art. no. 7066775, .

DOI: 10.1109/AISEM.2015.7066775

 

Pelle, F.D., Compagnone, D., Del Carlo, M., Vilela, D., González, M.C., Escarpa, A.

Development of an optical sensing strategy based on gold nanoparticles formation driven by polyphenols. Application to food samples

(2015) Lecture Notes in Electrical Engineering, 319, pp. 39-46.

DOI: 10.1007/978-3-319-09617-9_8

 

Lanzone, V., Sergi, M., Mascini, M., Scarpone, R., Della Pelle, F., Del Carlo, M., Scortichini, G., Compagnone, D.

Solid-phase extraction of pesticides by using bioinspired peptide receptors

(2015) Journal of Chemistry, 2015, art. no. 905701, .

DOI: 10.1155/2015/905701

 

DelCarlo, M., Amine, A., Haddam, M., dellaPelle, F., Fusella, G.C., Compagnone, D.

Selective Voltammetric Analysis of o-Diphenols from Olive Oil Using Na 2MoO 4 as Electrochemical Mediator

(2012) Electroanalysis, 24 (4), pp. 889-896.

DOI: 10.1002/elan.201100603

 

Del Carlo, M., Pepe, A., Della Pelle, F., Mascini, M., Compagnone, D., Amine, A., Kadi, A., Amraoui Bendriss, N., Fusella, G.C.

An amperometric sensor for the selective determination of ortho-diphenols in olive oil

(2011) Lecture Notes in Electrical Engineering, 91 LNEE, pp. 361-365.

DOI: 10.1007/978-94-007-1324-6_57

Prodotti della ricerca

 

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Ultimo aggiornamento: 10-06-2019
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