Prof. DELLA PELLE Flavio
Prof. DELLA PELLE Flavio

Email: fdellapelle@unite.it

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Facoltà di appartenenza: BIOSCIENZE E TECNOLOGIE AGRO-ALIMENTARI E AMBIENTALI


 
 
 
 

Curriculum accademico

 

Il Dr. Della Pelle ha conseguito il dottorato di ricerca in Scienze degli Alimenti (UNITE) e Chimica Analitica (UAH), rispettivamente presso l’Università degli studi di Teramo e presso L’Università di Alcalá de Henares (Madrid, Spagna). Attualmente è ricercatore a tempo determinato (RTDa) in Chimica Analitica (SSD CHIM/01) presso l’Università degli Studi di Teramo. 

Il Dr. Della Pelle è autore di 45 pubblicazioni nel settore della Chimica Analitica, di cui oltre il 90% riportate su riviste scientifiche internazionali (con referee).

Il Dr. Della Pelle è inoltre autore e co-autore di circa 55 presentazioni orali e poster a convegni nazionali e internazionali. Attualmente partecipa attivamente alla ricerca presso l’Università degli Studi di Teramo e l’Università di Alcalá de Henares (Madrid), collaborando con diversi enti di ricerca ed università nell’ambito della chimica analitica: tra cui l’ Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell’Abruzzo e del Molise ‘G. Caporale’ di Teramo, l’Istituto di Scienza dei Materiali (CSIC) di Madrid, l’Università degli Studi di Roma La Sapienza, l’Università degli Studi dell’Aquila, L’Università degli Studi di Firenze, l’Università di Western Cape (Sud Africa) e l’Università di Antioquia (Colombia).

 

 

TITOLI ED ESPERIENZA LAVORATIVA

 

Abilitazione a Professore di II fascia (2020-2029), (art. 16, comma 1, Legge 240/10) nel settore 03/A1: Chimica Analitica.

 

Ricercatore a tempo determinato (2019, agosto 2019-posizione attuale), (RTDa) in Chimica Analitica (SSD CHIM/01).

 

Docente del Corso di Laboratorio di Analisi Chimiche degli Alimenti (2020-2021), Facoltà di Bioscienze e Tecnologie Agro-alimentari e Ambientali, corso di Laurea Magistrale in Food Science and Technology, Università degli Studi di Teramo (UNITE). SSD CHIM/01. 

 

 

Docente del Corso di Practicals in food analysis (2019-2020), Facoltà di Bioscienze e Tecnologie Agro-alimentari e Ambientali, corso di Laurea Magistrale in Food Science and Technology, Università degli Studi di Teramo (UNITE). SSD CHIM/01.

 

Visiting researcher (2019-2020, ottobre 2019 - febbraio 2020) presso l'Università di Alcalà de Henares (UAH) (Madrid, Spagna).

 

Assegnista di ricerca (2017-2019, ottobre 2017– luglio 2019) presso l'Università degli Studi di Teramo. Titolo progetto: “Sviluppo e applicazione di metodi rapidi basati su nanomateriali per applicazioni in campo alimentare ed ambientale”.

 

Visiting researcher (2017, settembre - ottobre) presso la University of Western Cape (South Africa), presso il Dipartimento di Chimica Analitica, Facoltà di Scienze Naturali.

 

Docente a Contratto (2016-2017), dell'insegnamento di "Elementi di Chimica", Facoltà di medicina Veterinaria, Università degli Studi di Teramo (UNITE).  

 

Borsa di studio (2017, marzo - luglio) per attività di ricerca post-dottorato presso l'Università degli Studi di Teramo. Titolo: 'Application and delivery of experimental methodologies in biotechnology'.

 

Borsa di studio (2016-2017, giugno 2016 - gennaio 2017) per attività di ricerca post-dottorato presso l'Università degli Studi di Teramo. Titolo: “Development of rapid analytical methods for the determination of pesticides in food matrices”.

 

Conseguimento del doppio titolo di Ph.D. (17/06/2016) - in Scienze degli Alimenti presso l’Università degli Studi di Teramo (UNITE) e Ph.D. in Chimica Analitica (conseguito con “mención cum Laude") presso l’Università di Alcalà de Henares (UAH) (Madrid, Spagna). 

 

Dottorato (1/05/2013-17/06/2016) - in Scienze degli Alimenti (UNITE) e Chimica Analitica (UAH), svolto sotto contratto di co-tutela stipulato tra l’Università degli Studi di Teramo (UNITE) e l’Università di Alcalá de Henares (UAH) (Madrid, Spagna). 

 

Laurea magistrale (28/03/2013) - in Scienze e Tecnologie Alimentari, Università degli Studi di Teramo, 110/110 cum laude. Tirocinio di tesi svolto in collaborazione tra il laboratorio di Chimica Analitica dell'UNITE e presso il laboratorio di Chimica analitica "MINYNANOTECH" della UAH (Madrid, Spagna).

 

Erasmus Placement (2012, aprile-agosto) - Presso il Laboratorio ‘Miniaturization and Analytical Nanotechnology’ (MINYNANOTECH), Department of Analytical Chemistry, dell'Università di Alcalà de Henares (UAH) (Madrid, Spagna). Tutor Professor Alberto Escarpa.

 

Tirocinio post-lauream (2010, marzo-Settembre) - (in veste di ‘Laureato Frequentatore’), Presso il Laboratorio di Chimica Analitica Di STA, Università degli Studi di Teramo.

 

Laurea Triennale (31/03/2010) - in Scienze e Tecnologie Alimentari (STA), Università degli Studi di Teramo (UNITE), 110/110 cum laude. 

 

 

ATTIVITÀ DI RICERCA

 

La principale attività di ricerca, portata avanti dal Dr. Flavio Della Pelle, riguarda lo sviluppo di metodologie analitiche e biosensori robusti e semplici, realizzati con metodologie low-cost, basati su materiali nano e micro-strutturati, per la detection rapida di markers di qualità e sicurezza alimentare e biomarcatori di stress ossidativo.

Negli ultimi anni, ha focalizzato la ricerca sullo sviluppo di elettrodi basati su nanomateriali, metodologie di sensing e biosensing basati su formazione di nanoparticelle metalliche, funzionalizzazione ed utilizzo di sensori di gas basati su nanomateriali e bio-composti (peptidi, nuclotidi, etc.), utilizzo di sistemi microfluidici accoppiati a detection su sensori nano-strutturati (in particolare elettroforesi capillare in sistemi lab-on-chip), sviluppo di tecniche di estrazione rapida basate su micro/nano materiali, sviluppo e utilizzo di biosensori per il monitoraggio di markers di stress ossidativo in colture cellulari e matrici biologiche.

Attualmente le linee di ricerca riguardano prevalentemente la messa a punto di paper/plastic devices funzionalizzati con nanomateriali, utilizzo di biocomposti per lo sviluppo di mediatori elettrochimici e per la sintesi/esfoliazione di nanomateriali, studio delle proprietà e implementazione di sensori nanoibridi basati su materiali 2D ‘graphene-like” (e.g. transition metal dichalcogenides), implementazione di smart-devices per l’analisi rapida di composti antiossidanti e ossidanti e loro interazione con sistemi biologici.

Recentemente, un ulteriore argomento di ricerca riguarda la valutazione della nanotossicità di nanomateriali, ‘prodotti’ con composti naturali, utilizzando modelli biologici, quali batteri, funghi, spermatozoi ed embrioni di zebrafish.

Il fine ultimo delle diverse linee di ricerca è l’implementazione di biosensori e piattaforme di sensing per lo studio di composti naturali presenti negli alimenti e valutazione della loro interazione con sistemi biologici, cercando di massimizzare la sostenibilità dell’analisi (tempo, riduzione dell’utilizzo di solventi, e rifiuti prodotti, etc.) semplificando al massimo il ‘metodo/sistema analitico’, attraverso l’utilizzo di strumentazioni e materiali low-cost.

 

Curriculum english version

 

SHORT CURRICULUM VITAE

Dr. Della Pelle holds the PhD in Food Science (UNITE) and Analytical Chemistry (UAH), respectively at the University of Teramo and at the University of Alcalá de Henares (Madrid, Spain). He is currently an Assistant professor in Analytical Chemistry (SSD CHIM/01) at the University of Teramo.

Dr. Della Pelle is the author of 45 publications in the field of Analytical Chemistry, of which over 90% are reported in international scientific journals (with referee).

Dr. Della Pelle is also author and co-author of about 55 oral and poster presentations at national and international conferences. Currently, he actively participates in research both at the University of Teramo and the University of Alcalá de Henares (Madrid), collaborating with various research institutions and universities in the field of analytical chemistry: including the istituto Zooprofilattico Sperimentale dell'Abruzzo e del Molise "G. Caporale" (public institute for the safeguard of public health), the Institute of Materials Science (CSIC) of Madrid, the University of Rome La Sapienza, the University of L'Aquila, the University of Florence, the University of Western Cape (South Africa), and the University of Antioquia (Colombia).

 

EDUCATION, TRAINING and WORK EXPERIENCE

 

National Scientific Enabling as Associate Professor (from 2020 to 2029), SSD CHIM/01, Analytical Chemistry (art. 16, comma 1, Legge 240/10).

 

Assistant professor (August 2019 - current position) in Analytical Chemistry (SSD CHIM / 01).

 

Lecturer of the Course of Laboratorio di Analisi Chimiche degli Alimenti (2020-2021) at the Faculty of Biosciences and Agro-food and Environmental Technologies, Master's Degree course in Food Science and Technology, University of Teramo (UNITE). SSD CHIM/01 (Analytical Chemistry).

 

Lecturer of the Course of Practicals in Food Analysis (2019-2020) at the Faculty of Biosciences and Agro-food and Environmental Technologies, Master's Degree course in Food Science and Technology, University of Teramo (UNITE). SSD CHIM/01 (Analytical Chemistry).

 

 

Visiting researcher (2019-2020, October 2019 - February 2020) at the University of Alcalà de Henares (UAH) (Madrid, Spain).

 

Research fellow (2017-2019, October 2017– July 2019) at the University of Teramo (position obtained with a public competition).

Project title: Development and application of rapid methods based on nanomaterials for applications in the food and environmental fields.

 

Visiting researcher (2017, September - October) at the University of Western Cape (South Africa), Department of Analytical Chemistry, Faculty of Natural Sciences.

 

Adjunct Professor (2016-2017) of "Elements of Chemistry", at the Faculty of Veterinary Medicine, University of Teramo (UNITE). 

 

Scholarship (2017, March - July) for post-doctoral research activities at the University of Teramo.

Title: Application and delivery of experimental methodologies in biotechnology.

 

Scholarship (2016-2017, June 2016 - January 2017) for post-doctoral research activities at the University of Teramo.

Title: Development of rapid analytical methods for the determination of pesticides in food matrices.

 

Achievement of the dual-title Ph.D. (17/06/2016) - in Food Science (UNITE) and Analytical Chemistry (UAH) achieved with ‘mención cum Laude’.

 

Ph.D. student (1/05/2013-17/06/2016) - in Food Science (UNITE) and Analytical Chemistry (UAH), carried out under a co-tutoring agreement contract stipulated between the University of Teramo (UNITE) and the University of Alcalá de Henares (UAH) (Madrid, Spain). 

 

Master's degree (28/03/2013) in Food Science and Technology, University of Teramo (UNITE), vote 110/110 cum laude.

Thesis internship carried out under a co-tutoring agreement between the UNITE -Analytical Chemistry laboratory and the UAH laboratory of ‘Miniaturization and Analytical Nanotechnology’ (MINYNANOTECH).

 

Erasmus Placement (2012, April-August) - at the laboratory of ‘Miniaturization and Analytical Nanotechnology’ (MINYNANOTECH), Department of Analytical Chemistry, University of Alcalà de Henares (UAH) (Madrid, Spain). 

 

Internship post-lauream (2010, March-September) - carried out at the Analytical Chemistry laboratory of University of Teramo.

 

Bachelor's degree (31/03/2010) - in Food Science and Technology, University of Teramo (UNITE), vote 110/110 cum laude.

 

 

RESEARCH ACTIVITY

 

The main research activity, carried out by Dr. Flavio Della Pelle, concerns the development of both analytical methodologies and robust and simple biosensors, made with low-cost methodologies, based on nano and micro-structured materials, for the rapid detection of food quality and safety and of biomarkers of oxidative stress.

In recent years, he has focused research efforts on the development of electrodes based on nanomaterials, sensing and biosensing methodologies based on the formation of metal nanoparticles, functionalization and use of gas sensors based on nanomaterials and bio-compounds (peptides, nucleotides, etc.), use of microfluidic systems coupled to detection on nano-structured sensors (in particular capillary electrophoresis in lab-on-chip systems), development of rapid extraction techniques based on micro/nanomaterials, development and use of biosensors for oxidative stress markers monitoring in cell cultures and biological matrices.

Currently, the mains research lines concern the development of paper/plastic devices functionalized with nanomaterials, use of bio-compounds for the development of electrochemical mediators and for the synthesis/exfoliation of nanomaterials, study of the properties and implementation of nanohybrid sensors based on 2D materials 'graphene-like ”(eg transition metal dichalcogenides), implementation of smart-devices for the rapid analysis of antioxidant and oxidant compounds and their interaction with biological systems. Recently, another research topic concerns the evaluation of the nanotoxicity of nanomaterials, 'produced' with natural compounds, towards biological models, such as bacteria, fungi, spermatozoa, and zebrafish embryos.

The ultimate goal of the dr. Della Pelle research lines is the implementation of biosensors and sensing platforms for the study of natural compounds present in food and evaluation of their interaction with biological systems, trying to maximize the sustainability of the analysis (analysis time, reduction of the use of solvents and waste produced, etc.) simplifying the 'analytical method/system' as much as possible, through the use of low-cost instruments and materials.

 

Pubblicazioni

 

Papers list update 14/12/2020

 

 

Scroccarello, A., Della Pelle, F., Ferraro, G., Fratini, E., Tempera, F., Dainese, E., Compagnone, D.

Plasmonic active film integrating gold/silver nanostructures for H2O2 readout

(2021) Talanta, 222, art. no. 121682.

DOI: 10.1016/j.talanta.2020.121682

 

Scroccarello, A., Della Pelle, F., Compagnone, D.

Lab-on-a-Tip Based on a Bimetallic Nanoarchitecture Enabling Catalytic 4-Nitrophenol Switch-off

(2020) MPDI Proceedings, 60, art. no 1.

DOI: 10.3390/IECB2020-07083

 

Rojas, D., Hernández-Rodríguez, J.F., Della Pelle, F., Del Carlo, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Oxidative stress on-chip: Prussian blue-based electrode array for in situ detection of H2O2 from cell populations

(2020) Biosensors and Bioelectronics, 170, art. no. 112669.

DOI: 10.1016/j.bios.2020.112669

 

Hernández-Rodríguez, J.F., Della Pelle, F., Rojas, D., Compagnone, D., Escarpa, A.

Xurography-Enabled Thermally Transferred Carbon Nanomaterial-Based Electrochemical Sensors on Polyethylene Terephthalate-Ethylene Vinyl Acetate Films

(2020) Analytical Chemistry, 92 (19), pp. 13565-13572.

DOI: 10.1021/acs.analchem.0c03240

 

Gaggiotti, S., Pelle, F.D., Mascini, M., Cichelli, A., Compagnone, D.

Peptides, DNA and MIPs in gas sensing. From the realization of the sensors to sample analysis

(2020) Sensors (Switzerland), 20 (16), art. no. 4433, pp. 1-26.

DOI: 10.3390/s20164433

 

Rojas, D., Della Pelle, F., Del Carlo, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Group VI transition metal dichalcogenides as antifouling transducers for electrochemical oxidation of catechol-containing structures

(2020) Electrochemistry Communications, 115, art. no. 106718.

DOI: 10.1016/j.elecom.2020.106718

 

Scroccarello, A., Della Pelle, F., Fratini, E., Ferraro, G., Scarano, S., Palladino, P., Compagnone, D.

Colorimetric determination of polyphenols via a gold nanoseeds–decorated polydopamine film

(2020) Microchimica Acta, 187 (5), art. no. 267.

DOI: 10.1007/s00604-020-04228-4

 

Della Pelle, F., Rojas, D., Silveri, F., Ferraro, G., Fratini, E., Scroccarello, A., Escarpa, A., Compagnone, D.

Class-selective voltammetric determination of hydroxycinnamic acids structural analogs using a WS2/catechin-capped AuNPs/carbon black–based nanocomposite sensor

(2020) Microchimica Acta, 187 (5), art. no. 296.

DOI: 10.1007/s00604-020-04281-z

 

Gaggiotti, S., Palmieri, S., Della Pelle, F., Sergi, M., Cichelli, A., Mascini, M., Compagnone, D.

Piezoelectric peptide-hpDNA based electronic nose for the detection of terpenes; Evaluation of the aroma profile in different Cannabis sativa L. (hemp) samples

(2020) Sensors and Actuators, B: Chemical, 308, art. no. 127697.

DOI: 10.1016/j.snb.2020.127697

 

Della Pelle, F., Blandón-Naranjo, L., Alzate, M., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Cocoa powder and catechins as natural mediators to modify carbon-black based screen-printed electrodes. Application to free and total glutathione detection in blood

(2020) Talanta, 207, art. no. 120349.

DOI: 10.1016/j.talanta.2019.120349

 

Scroccarello, A., Della Pelle, F., Scarano, S., Compagnone, D.

Studies on Silver Nanoparticles Production Mediated by Sugars

(2020) Lecture Notes in Electrical Engineering, 629, pp. 29-34.

DOI: 10.1007/978-3-030-37558-4_5

 

Della Pelle, F., Rojas, D., Scroccarello, A., Del Carlo, M., Ferraro, G., Di Mattia, C., Martuscelli, M., Escarpa, A., Compagnone, D.

High-performance carbon black/molybdenum disulfide nanohybrid sensor for cocoa catechins determination using an extraction-free approach

(2019) Sensors and Actuators, B: Chemical, 296, art. no. 126651, .

DOI: 10.1016/j.snb.2019.126651

 

Rojas, D., Della Pelle, F., Del Carlo, M., Fratini, E., Escarpa, A., Compagnone, D.

Nanohybrid carbon black-molybdenum disulfide transducers for preconcentration-free voltammetric detection of the olive oil o-diphenols hydroxytyrosol and oleuropein

(2019) Microchimica Acta, 186 (6), art. no. 363, .

DOI: 10.1007/s00604-019-3418-5

 

Scroccarello, A., Della Pelle, F., Neri, L., Pittia, P., Compagnone, D.

Silver and gold nanoparticles based colorimetric assays for the determination of sugars and polyphenols in apples

(2019) Food Research International, 119, pp. 359-368.

DOI: 10.1016/j.foodres.2019.02.006

 

Della Pelle, F., Scroccarello, A., Scarano, S., Compagnone, D.

Silver nanoparticles-based plasmonic assay for the determination of sugar content in food matrices

(2019) Analytica Chimica Acta, 1051, pp. 129-137.

DOI: 10.1016/j.aca.2018.11.015

 

Rojas, D., Pelle, F.D., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Carbon black as electrode modifier in prussian blue electrodeposition for H 2 O 2 sensing

(2019) Lecture Notes in Electrical Engineering, 539, pp. 345-350.

DOI: 10.1007/978-3-030-04324-7_43

 

Gaggiotti, S., Mascini, M., Pittia, P., Pelle, F.D., Compagnone, D.

Headspace volatile evaluation of carrot samples-comparison of GC/MS and AuNPs-hpDNA-Based E-Nose

(2019) Foods, 8 (8), art. no. 293, .

DOI: 10.3390/foods8080293

 

Acevedo-Restrepo, I., Blandón-Naranjo, L., Hoyos-Arbeláez, J., Della Pelle, F., Vázquez, M.V.

Electrochemical glucose quantification as a strategy for ethanolic fermentation monitoring

(2019) Chemosensors, 7 (1), art. no. 14, .

https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-

DOI: 10.3390/chemosensors7010014

 

Gaggiotti, S., Della Pelle, F., Masciulli, V., Di Natale, C., Compagnone, D.

Monitoring shelf life of carrots with a peptides based electronic nose

(2019) Lecture Notes in Electrical Engineering, 539, pp. 69-74.

DOI: 10.1007/978-3-030-04324-7_10

 

Mascini, M., Gaggiotti, S., Della Pelle, F., Wang, J., Pingarrón, J.M., Compagnone, D.

Hairpin DNA-AuNPs as molecular binding elements for the detection of volatile organic compounds

(2019) Biosensors and Bioelectronics, 123, pp. 124-130.

DOI: 10.1016/j.bios.2018.07.028

 

Rojas, D., Della Pelle, F., Del Carlo, M., d'Angelo, M., Dominguez-Benot, R., Cimini, A., Escarpa, A., Compagnone, D.

Electrodeposited Prussian Blue on carbon black modified disposable electrodes for direct enzyme-free H2O2 sensing in a Parkinson's disease in vitro model

(2018) Sensors and Actuators, B: Chemical, 275, pp. 402-408.

DOI: 10.1016/j.snb.2018.08.040

 

Capoferri, D., Della Pelle, F., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Affinity sensing strategies for the detection of pesticides in food

(2018) Foods, 7 (9), art. no. 148, .

DOI: 10.3390/foods7090148

 

Della Pelle, F., Angelini, C., Sergi, M., Del Carlo, M., Pepe, A., Compagnone, D.

Nano carbon black-based screen printed sensor for carbofuran, isoprocarb, carbaryl and fenobucarb detection: application to grain samples

(2018) Talanta, 186, pp. 389-396.

DOI: 10.1016/j.talanta.2018.04.082

 

Della Pelle, F., Scroccarello, A., Sergi, M., Mascini, M., Del Carlo, M., Compagnone, D.

Simple and rapid silver nanoparticles based antioxidant capacity assays: Reactivity study for phenolic compounds

(2018) Food Chemistry, 256, pp. 342-349.

DOI: 10.1016/j.foodchem.2018.02.141

 

Mascini, M., Gaggiotti, S., Della Pelle, F., Natale, C.D., Qakala, S., Iwuoha, E., Pittia, P., Compagnone, D.

Peptide modified ZnO nanoparticles as gas sensors array for volatile organic compounds (VOCs)

(2018) Frontiers in Chemistry, 6, art. no. 105, .

DOI: 10.3389/fchem.2018.00105

 

Blandón-Naranjo, L., Della Pelle, F., Vázquez, M.V., Gallego, J., Santamaría, A., Alzate-Tobón, M., Compagnone, D.

Electrochemical Behaviour of Microwave-assisted Oxidized MWCNTs Based Disposable Electrodes: Proposal of a NADH Electrochemical Sensor

(2018) Electroanalysis, 30 (3), pp. 509-516.

DOI: 10.1002/elan.201700674

 

Pelle, F.D., Compagnone, D.

Nanomaterial-based sensing and biosensing of phenolic compounds and related antioxidant capacity in food

(2018) Sensors (Switzerland), 18 (2), art. no. 462, .

DOI: 10.3390/s18020462

 

Della Pelle, F., Scroccarello, A., Santone, A., Compagnone, D.

Optical Detection of Antioxidant Capacity in Food Using Metal Nanoparticles Formation. Study on Saffron Constituents

(2018) Lecture Notes in Electrical Engineering, 457, pp. 151-157.

DOI: 10.1007/978-3-319-66802-4_21

 

Blandón-Naranjo, L., Hoyos-Arbeláez, J., Vázquez, M.V., Della Pelle, F., Compagnone, D.

NADH Oxidation onto different carbon-based sensors: Effect of structure and surface-oxygenated groups

(2018) Journal of Sensors, 2018, art. no. 6525919, .

DOI: 10.1155/2018/6525919

 

Della Pelle, F., Di Battista, R., Vázquez, L., Palomares, F.J., Del Carlo, M., Sergi, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Press-transferred carbon black nanoparticles for class-selective antioxidant electrochemical detection

(2017) Applied Materials Today, 9, pp. 29-36.

DOI: 10.1016/j.apmt.2017.04.012

 

Di Ottavio, F., Della Pelle, F., Montesano, C., Scarpone, R., Escarpa, A., Compagnone, D., Sergi, M.

Determination of Pesticides in Wheat Flour Using Microextraction on Packed Sorbent Coupled to Ultra-High Performance Liquid Chromatography and Tandem Mass Spectrometry

(2017) Food Analytical Methods, 10 (6), pp. 1699-1708.

DOI: 10.1007/s12161-016-0720-2

 

Calzarano, F., Osti, F., D'Agostino, V., Pepe, A., Della Pelle, F.D., De Rosso, M.D., Flamini, R., Di Marco, S.D.

Levels of phytoalexins in vine leaves with different degrees of grapevine leaf stripe disease symptoms (Esca complex of diseases)

(2017) Phytopathologia Mediterranea, 56 (3), pp. 494-501.

DOI: 10.14601/Phytopathol_Mediterr-22055

 

Della Pelle, F., Del Carlo, M., Sergi, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Press-transferred carbon black nanoparticles on board of microfluidic chips for rapid and sensitive amperometric determination of phenyl carbamate pesticides in environmental samples

(2016) Microchimica Acta, 183 (12), pp. 3143-3149.

DOI: 10.1007/s00604-016-1964-7

 

Pelle, F.D., Di Crescenzo, M.C., Sergi, M., Montesano, C., Di Ottavio, F., Scarpone, R., Scortichini, G., Compagnone, D.

Micro-solid-phase extraction (µ-SPE) of organophosphorous pesticides from wheat followed by LC-MS/MS determination

(2016) Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment, 33 (2), pp. 291-299.

DOI: 10.1080/19440049.2015.1123818

 

Della Pelle, F., Vázquez, L., Del Carlo, M., Sergi, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Press-Printed Conductive Carbon Black Nanoparticle Films for Molecular Detection at the Microscale

(2016) Chemistry - A European Journal, 22 (36), pp. 12761-12766.

DOI: 10.1002/chem.201601743

 

Calzarano, F., D'Agostino, V., Pepe, A., Osti, F., Pelle, F.D., Rosso, M.D., Flamini, R., Marco, S.D.

Patterns of phytoalexins in the grapevine leaf stripe disease (esca complex)/grapevine pathosystem

(2016) Phytopathologia Mediterranea, 55 (3), pp. 410-426.

DOI: 10.14601/Phytopathol_Mediterr-18681

 

Della Pelle, F., González, M.C., Sergi, M., Del Carlo, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Gold Nanoparticles-based Extraction-Free Colorimetric Assay in Organic Media: An Optical Index for Determination of Total Polyphenols in Fat-Rich Samples

(2015) Analytical Chemistry, 87 (13), pp. 6905-6911.

DOI: 10.1021/acs.analchem.5b01489

 

Della Pelle, F., Vilela, D., González, M.C., Lo Sterzo, C., Compagnone, D., Del Carlo, M., Escarpa, A.

Antioxidant capacity index based on gold nanoparticles formation. Application to extra virgin olive oil samples

(2015) Food Chemistry, 178, pp. 70-75.

DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.01.045

 

Della Pelle, F., Sergi, M., Del Carlo, M., Compagnone, D., Escarpa, A.

Press-transferred carbon black electrodes coupled to microchip electrophoresis for food pesticides detection

(2015) Proceedings of the 2015 18th AISEM Annual Conference, AISEM 2015, art. no. 7066775, .

DOI: 10.1109/AISEM.2015.7066775

 

Pelle, F.D., Compagnone, D., Del Carlo, M., Vilela, D., González, M.C., Escarpa, A.

Development of an optical sensing strategy based on gold nanoparticles formation driven by polyphenols. Application to food samples

(2015) Lecture Notes in Electrical Engineering, 319, pp. 39-46.

DOI: 10.1007/978-3-319-09617-9_8

 

Lanzone, V., Sergi, M., Mascini, M., Scarpone, R., Della Pelle, F., Del Carlo, M., Scortichini, G., Compagnone, D.

Solid-phase extraction of pesticides by using bioinspired peptide receptors

(2015) Journal of Chemistry, 2015, art. no. 905701, .

DOI: 10.1155/2015/905701

 

DelCarlo, M., Amine, A., Haddam, M., dellaPelle, F., Fusella, G.C., Compagnone, D.

Selective Voltammetric Analysis of o-Diphenols from Olive Oil Using Na 2MoO 4 as Electrochemical Mediator

(2012) Electroanalysis, 24 (4), pp. 889-896.

DOI: 10.1002/elan.201100603

 

Del Carlo, M., Pepe, A., Della Pelle, F., Mascini, M., Compagnone, D., Amine, A., Kadi, A., Amraoui Bendriss, N., Fusella, G.C.

An amperometric sensor for the selective determination of ortho-diphenols in olive oil

(2011) Lecture Notes in Electrical Engineering, 91 LNEE, pp. 361-365.

DOI: 10.1007/978-94-007-1324-6_57

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Ultimo aggiornamento: 10-06-2019
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