L’Università di Teramo ottiene un altro riconoscimento nell’internazionalizzazione dell’alta formazione per il settore agri-food. La EACEA, Agenzia Europea esecutiva per l’istruzione, gli audiovisivi e la cultura, ha attribuito il finanziamento al progetto ASKFOOD Alliance for Skills and Knowledge to Widen Food Sector-related Open Innovation, Optimization and Development, ritenendolo fra i migliori progetti Erasmus+, Alleanze per la Conoscenza.
Il Progetto ASKFOOD è coordinato dall’Università di Teramo, in particolare da Paola Pittia, delegato dell’Ateneo per l’Internazionalizzazione e i programmi di studio congiunti e presidente del Corso di laurea magistrale in Food Science and Technology, e si avvale di 12 partner: l’Università Boku di Vienna, l’Università Hohenheim di Stoccarda, la Cyprus Technical University di Cipro, l’Università di Zagreb (Croazia), la Wageningen University of Research (Paesi Bassi), Cassiopea (Italia), LVA (Austria), Federalimentare (Italia), FoodDrinkEurope (Belgio), SEVT (Grecia) e ISEKI-Food Association (Austria).
Fra gli obietti del Progetto, vi sono quelli di ammodernare la qualità della didattica nel settore dell’alta formazione a livello regionale, europeo e internazionale, migliorare le competenze professionalizzanti dei futuri tecnologi e scienziati nelle scienze e tecnologie alimentari e favorire l’innovazione delle aziende del settore agro-alimentare.
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Programma
14:15-15:15 Registration, Welcome and Opening
ASKFOOD presentation: a joint development paths for future skills and a permanent Knowledge Alliance in the food-related sectors
Paola Pittia - UNITE - ASKFOOD Coordinator
The ASKFOOD Forecast Aggregator and Future Skills Map: how to build today the future we want
Germana Di Falco - CASSIOPEA – IT
Knowledge, Innovation and Trends in the Food Sector: Mega Trends and main new frontiers in the food-hard skills
Paola Pittia - UNITE –IT
New frontiers in the soft skills for food professionals in the 2030 perspectives
Dimitris Tsaltas - CUT – CY
15:15-17:00 Planned contributions from the partners and participants and joint discussion
Global Food Outputs & alternative scenarios: skills that will shape the future of global food systems
Javier Casado - HOHE – DE
ETPs & skills to deliver EU food safety and nutrition in 2050
Rebecca Fernandez - FDE-BE
The WATIFY Boost: Technological Transformations, RIS3 and KETs impact on skills and innovation trends in the food industry
Esteban Pelayo - EURADA –BE
The Food Innovation Matching and innovative start-ups: which are the trends, the challenges and the entrepreneurial profiles
Alessandro Pirani - FFI- U.S./IT
Internationalisation and food SMEs competitiveness: perspectives on skills from INTERREG INTRA project
Ercole Cauti - CAPITANK- IT
Sub-sector approach: skills and innovation in the wine industry (ERASMUS+ KA, WINE-LAB)
Alessio Cavicchi - UNIMC- IT
17:00 – Wrap-up and updating