Al via il progetto internazionale "AskFood" con il workshop "Open knowledge, innovation and trends in the food sector: how do they affect skills"

ASKFOOD
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5 marzo 2018 - Sala delle lauree - Facoltà di Scienze politiche e Scienze della comunicazione - Campus "Aurelio Saliceti" - Teramo

L’Università di Teramo ottiene un altro riconoscimento nell’internazionalizzazione dell’alta formazione per il settore agri-food. La EACEA, Agenzia Europea esecutiva per l’istruzione, gli audiovisivi e la cultura, ha attribuito il finanziamento al progetto ASKFOOD Alliance for Skills and Knowledge to Widen Food Sector-related Open Innovation, Optimization and Development,  ritenendolo fra i migliori progetti Erasmus+, Alleanze per la Conoscenza.

 

Il Progetto ASKFOOD è coordinato dall’Università di Teramo, in particolare da Paola Pittia, delegato dell’Ateneo per l’Internazionalizzazione e i programmi di studio congiunti e presidente del Corso di laurea magistrale in Food Science and Technology, e si avvale di 12 partner: l’Università Boku di Vienna, l’Università Hohenheim di Stoccarda, la Cyprus Technical University di Cipro, l’Università di Zagreb (Croazia), la Wageningen University of Research (Paesi Bassi), Cassiopea (Italia), LVA (Austria), Federalimentare (Italia), FoodDrinkEurope (Belgio), SEVT (Grecia) e ISEKI-Food Association (Austria).

 

Fra gli obietti del Progetto, vi sono quelli di ammodernare la qualità della didattica nel settore dell’alta formazione a livello regionale, europeo e internazionale, migliorare le competenze professionalizzanti dei futuri tecnologi e scienziati nelle scienze e tecnologie alimentari e favorire l’innovazione delle aziende del settore agro-alimentare.

 

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Programma

 

14:15-15:15 Registration, Welcome and Opening

 

ASKFOOD presentation: a joint development paths for future skills and a permanent Knowledge Alliance in the food-related sectors

Paola Pittia - UNITE - ASKFOOD Coordinator

 

The ASKFOOD Forecast Aggregator and Future Skills Map: how to build today the future we want

Germana Di Falco  - CASSIOPEA – IT

 

Knowledge, Innovation and Trends in the Food Sector: Mega Trends and main new frontiers in the food-hard skills

Paola Pittia - UNITE –IT

 

New frontiers in the soft skills for food professionals in the 2030 perspectives

Dimitris Tsaltas - CUT – CY

 

15:15-17:00 Planned contributions from the partners and participants and joint discussion

 

Global Food Outputs & alternative scenarios: skills that will shape the future of global food systems

Javier Casado - HOHE – DE

 

ETPs & skills to deliver EU food safety and nutrition in 2050

Rebecca Fernandez - FDE-BE

 

The WATIFY Boost: Technological Transformations, RIS3 and KETs impact on skills and innovation trends in the food industry

Esteban Pelayo - EURADA –BE

 

The Food Innovation Matching and innovative start-ups: which are the trends, the challenges and the entrepreneurial profiles

Alessandro Pirani - FFI- U.S./IT

 

Internationalisation and food SMEs competitiveness: perspectives on skills from INTERREG INTRA project

Ercole Cauti -  CAPITANK- IT

 

Sub-sector approach: skills and innovation in the wine industry (ERASMUS+ KA, WINE-LAB)

Alessio Cavicchi - UNIMC- IT

 

17:00 – Wrap-up and updating

 

 
 
Ultimo aggiornamento: 05-03-2018