Prof. PALUDI Domenico
 

Curriculum accademico

Domenico paludi

Nato a Lecco (LC) il 15.10.1964.

Residente a Pescara. 

Tel. Facoltà Medicina Veterinaria 0861-266886

 

Laureato in Farmacia presso l’Università degli Studi “G. D’Annunzio”   Chieti-Pescara

  • Il 01 febbraio 2005 ha preso  servizio nel Settore Scientifico Disciplinare VET/04 – Ispezione degli Alimenti di Origine Animale) presso la Facoltà di Medicina Veterinaria dell’ Università degli Studi di Teramo.

 Attività didattica

  • Dal 1989 fino al 2004 ha svolto esercitazioni teorico-pratiche e sviluppo di tesi sperimentali per i corsi di laurea in Medicina e Chirurgia, Odontoiatria , D.U. in Scienze Infermieristiche e successivamente alle Facoltà di Farmacia, Chimica e tecnologia Farmaceutiche nell’Università degli studi di “G. D’Annunzio”Chieti-Pescara
  •  
  • Dal a.a. 1997-98 all’ a.a. 2003-2004 viene nominato Cultore della materia per le facoltà di Medicina e Chirurgia, D.U. in Scienze Infermieristiche, Odontoiatria, Farmacia, Chimica e Tecnologia Farmaceutiche nell’Università degli Studi “G. D’Annunzio”Chieti-Pescara. Partecipa inoltre alle Commissioni di esami di profitto e segue numerosi studenti nella preparazione di tesi sperimentali 
  •  
  • Nell’a.a. 1999/2000 e 2000/2001, la Facoltà di Medicina e Chirurgia gli ha affidato i seguenti insegnamenti integrativi “metodiche per l’identificazione dei microrganismi patogeni” presso il Corso di Laurea in Odontoiatria e Protesi Dentaria nell’Università degli studi di “G. D’Annunzio”Chieti-Pescara
  •  
  • Nell’a.a. 2002/2003 ha svolto un ciclo di conferenze sul tema: Tecniche di laboratorio innovative applicate alla microbiologia alimentare “ per gli studenti la Scuola di Specializzazione in Ispezione degli Alimenti di Origine Animale “G. Tiecco” della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo 
  •  
  • Nell’ a.a. 2003/2004 e 2004/2005 è Docente, Relatore di tesi e Coordinatore del corso di Scienze e Tecnologie Alimentari nel il corso di laurea in “Tecniche della prevenzione nell’ambiente e nei luoghi di lavoro”, sezione di Medicina del Lavoro, Facoltà di Medicina e Chirurgia nell’Università degli Studi di “G. D’Annunzio”Chieti-Pescara 
  •  
  • Dall’a.a. 2004/2005 a tutt’oggi gli è stato ufficialmente affidato l’incarico per l’insegnamento in “Ispezione e Controllo dei Prodotti di Origine Animale” per complessive 60 h annue, presso il tirocinio formativo per la Laurea Specialistica in Medicina Veterinaria della Facoltà di Medicina Veterinaria dell’Ateneo di Teramo. 
  •  
  • Nell’a.a. 2013/2014 gli è stato affidato l’incarico di docenza in “Contaminazioni e Sanificazione nell’industria alimentare” presso la Scuola di Specializzazione in Ispezione degli Alimenti di Origine Animale “G. Tiecco” della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo

 

  • Nell’a.a. 2014/2015 gli è stato affidato l’incarico di docenza in “Contaminazioni primarie nell’industria alimentare e strategie di autocontrollo” presso la Scuola di Specializzazione in Ispezione degli Alimenti di Origine Animale “G. Tiecco” della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo

 

  • Nell’a.a. 2015/2016 gli è stato affidato l’incarico di docenza in “L’applicazione dell’autocontrollo nell’industria alimentare: prerequisiti” presso la Scuola di Specializzazione in Ispezione degli Alimenti di Origine Animale “G. Tiecco” della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo
  • Nell’a.a. 2016/2017 gli è stato affidato l’incarico di docenza in “Contaminazioni e Sanificazione nell’industria alimentare” presso la Scuola di Specializzazione in Ispezione degli Alimenti di Origine Animale “G. Tiecco” della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo  
  • Dall’ a.a. 2004/2005 a tutt’oggi ha svolto esercitazioni teorico-pratiche con attività di laboratorio nei seguenti corsi ufficiali:  - Igiene e Tecnologia dei Prodotti Trasformati nel Corso Integrato “Ispezione e Controllo dei Prodotti Trasformati di Origine Animale” (V anno del Corso di Laurea in Medicina Veterinaria della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo); 
  • -    Ispezione degli Alimenti di Origine Animale: Prodotti Trasformati nel Corso Integrato “Ispezione e Controllo dei Prodotti Trasformati di Origine Animale” (V anno del Corso di Laurea in Medicina Veterinaria della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo).
  • Ha contribuito alla preparazione scientifica di tesi sperimentale per il Dottorato di Ricerca in Scienze degli Alimenti presso il Dipartimento di Scienze degli Alimenti della Facoltà di Medicina Veterinaria, Università degli Studi di Teramo
  • Dall’a.a. 2005/2006 a tutt’oggi è membro della Commissione Esaminatrice e relatore di diverse tesi di specializzazione presso la Scuola di Specializzazione in Ispezione degli Alimenti di Origine Animale “G. Tiecco” della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo.
  • Dall’a.a. 2008/2009 a tutt’oggi gli è è stato ufficialmente affidato l’incarico per l’insegnamento in Ispezione e Controllo dei Prodotti Trasformati di Origine Animale “Modulo di Igiene e Tecnologia dei Prodotti Trasformati” , per gli studenti del V anno della Laurea Specialistica in Medicina Veterinaria .
  • Nell’ a.a. 2012/2013 e 2013/2014 è Docente, nel il corso di laurea in “tecniche della prevenzione nell’ambiente e nei luoghi di lavoro”, sezione di Medicina del Lavoro, Facoltà di Medicina e Chirurgia nell’Università degli Studi “G. D’Annunzio”Chieti-Pescara.
  • Dall’a.a. 2013/2014 a tutt’oggi è responsabile del Tirocinio in Ispezione degli Alimenti di Origine Animale (V anno del Corso di Laurea in Medicina Veterinaria della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo).
  • E’ componente della Commissione d’esame nel corso di Laurea in Tutela e Benessere Animale della Facoltà di Medicina Veterinaria di Teramo

 

Principali linee di ricerca

 

1. Valutazione della capacità di differenti ceppi di Listeria monocytogenes nel formare biofilm su diverse superfici di lavorazione nell’industria alimentare.

2.  Determinazione della sensibilità agli agenti antimicrobici di diversi ceppi di Listeria monocytogenes isolati da alimenti e da superfici di lavorazione.

 

3. Valutazioni dell'antibiotico resistenza di microrganismi isolati da carcasse e feci animali.

 

4. Studio e applicazione di nuove nanoparticelle di Argento utilizzate in ambito biomedico ed alimentare

 

 

INCARICHI ISTITUZIONALI

  • Componente della Commissione per la Selezione e Valutazione Comparativa titoli di insegnamento vacanti, bando riservato ai dipendenti ASL, A.A.2016/2017 SSD VET/04 Ispezione degli Alimenti di Origine Animale - C.I. Scienze Ambientali - CdS in Tecniche della Prevenzione nell’ambiente e nei luoghi di lavoro nella Scuola di Medicina e Scienza della Salute Università degli Studi “G. d’Annunzio Chieti-Pescara.
  • Componente della Commissione per la Selezione e Valutazione Comparativa titoli di insegnamento vacanti, bando riservato ai dipendenti ASL, A.A.2016/2017 SSD VET/04 Controllo dei Processi di Lavorazione degli Alimenti di Origine Animale – C.I. Scienze della Prevenzione II nella Scuola di Medicina e Scienza della Salute Università degli Studi “G. d’Annunzio Chieti-Pescara.
  • Componente del Team di Autovalutazione per la sperimentazione del progetto CAF – Università degli Studi di Teramo D.R. n. 52 dell’ 11.02. 2011
  • Componente della Commissione per la selezione pubblica, per titoli e colloquio, per il conferimento di un contratto di collaborazione coordinata e continuativa per attività di tutor della Scuola di Specializzazione in Ispezione degli Alimenti di Origine Animale “G. Tiecco” D.R. n. 68 Febbraio 2011- Università degli Studi di Teramo
  • Componente della Commissione per la selezione pubblica, per titoli e colloquio, per il conferimento di un contratto di collaborazione coordinata e continuativa per attività di tutor della Scuola di Specializzazione in Ispezione degli Alimenti di Origine Animale “G. Tiecco” A.A. 20011/2012 D.R. n. 101 Marzo 2012- Università degli Studi di Teramo
  • Nominato dalla Facoltà di Medicina Veterinaria responsabile del Comitato fiera dell’agricoltura dove ha svolto seminari sulla prevenzione e sicurezza “Il comune di Teramo…in campo per coltivare in sicurezza. Anni 2010, 2011 e 2012
  • Componente del Collegio Dottorato di Ricerca in Scienze mediche Veterinarie, Sanità Pubblica e Benessere Animale anni 2013, 2014, 2015, 2016 Università degli Studi di Teramo
  • Componente della commissione per la selezione pubblica, per titoli e colloquio, per il conferimento di n. 1 Borsa di Studio nell’ambito di “Produzione di insaccati crudi stagionati senza aggiunta diretta di nitriti o nitrati. Decreto 355 del 14 dicembre 2016
  • Componente della Commissione "Pratiche Studenti" della Facoltà di medicina Veterinaria dal 2019 ad oggi
  • Delegato del Dipartimento di Medicina Veterinaria alle relazioni internazionali (delegati Erasmus & Mobilità Internazionale MADVET) dal 10 gennaio 2023.
  • Componente della commissione AQ del V anno di Med. Veterinaria dal 10 Marzo 2023
  • Referente della Commissione del V anno dal 10 Marzo 2023

Curriculum english version

Name: Domenico Paludi,
Born: in Lecco (LC), Italy on 15.10.1964.
Resident: Pescara.

 


Graduated in Pharmacy at the University "G. d'Annunzio" Chieti-Pescara. 

- He studied in Pescara where he gained a Diploma as a Qualified Industrial Chemist in July 1984.


- In 1988, he was awarded the position of Assistant Technician in Microbiology at the Institute of Experimental Medicine of the Medical Faculty of the "G. D'Annunzio" University in Chieti, Italy.

- On 01 February 2005 he was hired  in the Scientific Disciplinary Sector VET/04 - Inspection of Food of Animal Origin) at the Faculty of Veterinary Medicine of the University of Teramo.



Teaching activities

· Since 1989 he has carried out experimental theoretical-practical science exercises and develops experimental thesis for graduation courses in Medicine, Dentistry, Nursing and, more recently, for the faculties of Pharmacy, Chemistry and Pharmaceutical Technology at the "G. d'Annunzio" University of Chieti-Pescara.

· From the academic year of 1997-98 till that of 2003-2004 he had the license to teach (appointed Cultore della materia) for the faculties of Medicine, Nursing, Dentistry, Pharmacy, Chemistry and Pharmaceutical Technology at the "G. d'Annunzio" University of Chieti-Pescara.


· In the academic years of 1999/2000 and 2000/2001, he taught "Methods for the identification of pathogenic microrganisms" for the degree course in Dentistry and Dental prosthesis of the faculty of Medicine of the "G. d'Annunzio" University of Chieti-Pescara.

· In the academic years of 2003/2004 and 2004/2005 he was lecturer and supervisor of thesis and coordinator in the course of Food Science and Technology for the degree course of "Techniques of prevention in the environment and places of work" section of Occupational Health, faculty of Medicine of the "G. d'Annunzio" University of Chieti-Pescara.

· In the academic year of 2004/2005 he was lecturer and supervisor of thesis in the Course of Reconversion of credits in the degree course of "Techniques of prevention in the environment and places of work" section of Occupational Health, faculty of Medicine of the "G. d'Annunzio" University of Chieti-Pescara.


· Since the academic year of 2004/2005 he has been officially assigned the role of lecturer in "Inspection of Food of Animal Origin" in the training for the Specialist Degree in Veterinary for the Veterinary Faculty of the University of Teramo.



· Since the academic year of 2005/2006 he has been assigned the teaching of "Processing Food of Animal Origin II" at the School of Specialization in Inspection of Food of Animal Origin "G. Tiecco" Veterinary Faculty of the University of Teramo.

· Since the academic year of 2004/2005 he has carried out theoretical-practical exercises with laboratory tests in the following official courses:

- Hygiene and Technology of processed products in the Integrated Course "Inspection and Control in transformed Products of Animal Origin" (year V of the Degree Course in Veterinary for the Veterinary Faculty of the University of Teramo);

· He has contributed to the scientific preparation of experimental thesis for Research Doctorates in Food Science at the Food Science Department of the Veterinary Faculty of the University of Teramo.

· He has been supervisor of various specialization thesis at the School of Specialization in Inspection of Food of Animal Origin "G. Tiecco" Veterinary Faculty of the University of Teramo.

· In the academic years 2008/2009 and 2009/2010 he has been officially assigned the teaching of "Inspection and Control in Processed Products" for the students of year V of the Specialist Degree in Veterinary.

 

 

 

. Member of the "Student Practices" Commission of the Faculty of Veterinary Medicine from 2019 to today

 



Main lines of research

1. The evaluation of the capacity of different types of strains of Listeria monocytogenes to form a biofilm on different work surfaces in the food industry.
2. Determination of the sensitivity to antimicrobial agents of various strains of Listeria monocytogenes isolated from foods and work surfaces.
3. Evaluation of the antibiotic resistance of microorganisms isolated from carcasses and animal faeces

4. Study and application of new silver nanoparticles in the biomedical and food fields 

 

INSTITUTIONAL DUTIES

- Member of the Commission for the Selection and Comparative Evaluation of vacant teaching qualifications, tender reserved for ASL employees, A.A.2016/2017 SSD VET/04 Inspection of Food of Animal Origin - C.I. Environmental Sciences - CdS in Prevention Techniques in the environment and in the workplace at the School of Medicine and Health Sciences of the “G. d'Annunzio Chieti-Pescara.

- Member of the Commission for the Selection and Comparative Evaluation of vacant teaching qualifications, tender reserved for ASL employees, A.A.2016/2017 SSD VET/04 Control of Processing of Food of Animal Origin - C.I. Prevention Sciences II in the School of Medicine and Health Sciences of the “G. d'Annunzio Chieti-Pescara.

- Member of the Self-Assessment Team for the experimentation of the CAF project - University of Teramo D.R. no. 52 of 11.02. 2011

- Member of the Commission for the public selection, by qualifications and interview, for the assignment of a coordinated and continuous collaboration contract for tutoring activities of the School of Specialization in Inspection of Food of Animal Origin “G. Tiecco” D.R. no. 68 February 2011- University of Teramo

- Member of the Commission for the public selection, by qualifications and interview, for the assignment of a coordinated and continuous collaboration contract for tutoring activities of the School of Specialization in Inspection of Food of Animal Origin “G. Tiecco” A.A. 20011/2012 D.R. no. 101 March 2012- University of Teramo

- Appointed by the Faculty of Veterinary Medicine in charge of the Agricultural Fair Committee where he held seminars on prevention and safety "The municipality of Teramo ... in the field to cultivate in safety. Years 2010, 2011 and 2012

- Member of the Research Doctorate Board in Veterinary Medical Sciences, Public Health and Animal Welfare years 2013, 2014, 2015, 2016 University of Teramo

- Member of the commission for the public selection, by qualifications and interview, for the assignment of no. 1 scholarship in the field of "Production of seasoned raw sausages without the direct addition of nitrites or nitrates. Decree 355 of 14 December 2016

- Member of the "Student Practices" Commission of the Faculty of Veterinary Medicine from 2019 to today

- Delegate of the Department of Veterinary Medicine for international relations (Erasmus & MADVET International Mobility delegates) from 10 January 2023.

- Member of the QA commission of the 5th year of Veterinary Medicine since 10 March 2023

- Referent of the Commission of the V year from 10 March 2023




Pubblicazioni

ELENCO DELLE PUBBLICAZIONI
1) L. Cellini, M.R. D'Eletto, A. Del Vecchio, M. Sartorelli, E. Gentili, D. Paludi e R. Piccolomini. Incidenza delle infezioni urinarie nei pazienti ambulatoriali ed ospedalizzati: indagine biennale. Società Italiana di Microbiologia, Sezione T.U.E.M.A. 50° Congresso, Montesilvano (PE) 20-21 ottobre 1989.

2) A. Di Girolamo, G. Catamo, D. Paludi, A. Faraone, S. Brocco, M. Nicoletti e R. Piccolomini. Valutazione comparativa di Enterosistem 18R e di API 20E e in confronto con il sistema automatico Vitek per l'identificazione dei membri della famiglia delle enterobacteriaceae. Bollettino di Microbiologia e indagini di laboratorio, anno 11- N. 3, Luglio 1991.

3) A. Procopio, R. Marinacci, M.R. Marinetti, L. Strizzi, D. Paludi, T. Iezzi, G. Tassi, A. Casalini and A. Modesti. SV40 expression in human neoplastic and non-neoplastic tissues: perspectives on diagnosis, prognosis and therapy of human malignant mesothelioma.
Dev. Biol.Stand, (94) 361-367, 1998.

4) L. Strizzi, R. Marinacci, MR Marinetti, D. Paludi, T. Iezzi, G. Tassi, A. De Matteis, A. Modesti, and A. Procopio. SV-40 sequences in neoplastic and normal tissues.
Carcinogenesis 1998 Genova, May 21-23, 1998.

5) C. Zagaglia, L. Sollini, D. Paludi, F. Modica, R. Piccolomini, G. Catamo, A. Calconi, E. Filetici, M. Casalino and M. Nicoletti. Virulence factors of Salmonella ser. enteritidis strains isolated in Italy from food-borne outbreaks.
International Journal of Immunopathology and Pharmacology, (12) 89-96, 1999. I.F. 4.7

6) B. Oliva, T. Taraborelli, D. Paludi, A. Faraone and B. Dainelli. Morphological and biochemical variations of Haemophilus influenzae type b induced by pH and temperature changes. Microbiologica (24) 117-24, 2001.


7) B. Dragani, R. Cocco, D.R. Principe, D. Paludi and A. Aceto. Conformational properties of five peptides corresponding to the entire sequence of glutathione transferase domain II.
Arch. Biochem. Biophys. Vol. 389 (1) 15-21, 2001. I.F. 2.6

8) A. Ammazzalorso, R. Amoroso, G. Bettoni, N. Cinone, B. Dainelli, B. De Filippis, L. Giampietro, D. Paludi e M.L. Tricca. Progettazione e sintesi di ossazolidinoni a potenziale attività antibatterica. Atti XX Convegno Interregionale Sez. T.U.M.A. Pisa 24-25 Maggio, 2001.

9) R. Cocco, G. Stenberg, B. Dragani, D.R. Principe, D. Paludi, B. Mannervik and Aceto A. The folding and stability of human alpha class glutathione transferase A1-1 depend on distinct roles of a conserved N-capping box and hydrophobic staple motif.
The Journal of Biological Chemistry Vol. 276 (34) 32177-83, 2001. I.F. 5.6


10) S. Fridas, Y. Theodoridis, T.S. Rallis, I. Hatzistilianou, K.K. Adamama, D. Paludi, S. Di Luzio, L. Castellani, A. Grilli and M. Di Gioacchino. Leishmania antibodies in children's serum samples in correlation with the disease in dogs.
International Journal of Immunopathology and Pharmacology Vol. 14 (3) 173-178, 2001. I.F. 3.2

11) B. Dainelli, D. Paludi, B. Dragani, R. Cocco, D.R. Principe, M. Petrucci, F. Mucilli, A. Faraone and A. Aceto. A novel glutathione transferase from Haemophilus influenzae which has higt affinity towards antibiotics.
International Journal of Biochemistry and Cell Biology 34 (8):916-20, 2002. I.F. 4

12) T. Florio, A. Corsaro, D. Paludi, S. Thellung, C. Russo, V. Villa, D.R. Principe, A. Aceto and G. Schettini. Molecular mechanism of neuronal cell death induced by neurotoxic prion protein fragments: physico-chemical and biological characterization of a mini-Prion peptide (PrP90-231). Telethon, Fondazione Onlus, Riva del Garda, November 18-20, 2001.

13) A. Corsaro, S. Tellung, C. Russo, V. Villa, M. Merlino, S. Arena, C. D'Adamo, D. Paludi, D.R. Principe, G. Damonte, U. Benatti, A. Aceto, F. Tagliavini, G. Schettini and T. Florio. Expression in E. coli and purification of recombinant fragments of wild type and mutant human prion protein. Neurochemistry International 41(1) 55-63, 2002. I.F. 3

14) A. Corsaro, D. Paludi, D. Rossi Principe, C. Russo, V. Villa, S. Thellung, S. Arena, G. Damonte, U. Benatti, A. Aceto, G. Schettini and T. Florio. Molecular mechanisms regulating aggregation and fibril formation of the recombinant human prion fragment PrP90-231.
International symposium on the new prion biology: basic science, diagnosis and therapy, Venezia, April 12-13, 2002.


15) D. Paludi, B. Dragani, R. Cocco, D. Rossi Principe, A. Ianieri, G. Stenberg, B. Mannervik and A. Aceto. Contribution of glicine 146 to a conserved folding module affecting stability and refolding of human GSTP1-1. Proteine 2002,
XVI Meeting of the protein Workgroup of the Italian Society of Biochemistry and Molecular Biology, L'Aquila, June 6-8, 2002.

16) D. Rossi Principe, B. Dragani, D. Paludi, R. Cocco, G. Stenberg, B. Mannervik and A. Aceto. The folding and stability of human alpha class glutathione transferase A1-1 depend on distingt roles of a conserved n-capping box and hydrophobic staple motif.
Proteine 2002, XVI Meeting of the protein Workgroup of the Italian Society of Biochemistry and Molecular Biology, L'Aquila, June 6-8, 2002.

17) A. Corsaro, C. Russo, V. Villa, S. Arena, S. Thellung, G. Schettini, D. Paludi, D. Rossi Principe, A. Aceto, and T. Florio. Molecular mechanism involved in the aggregation and fibril formation of the recombinant human prion fragment PrP 90-231.
Neurobiology of Aging, Stockholm (Swe), July 20-25, vol. 23, 2002.

18) T. Florio, A. Corsaro, D. Paludi, S. Thellung, C. Russo, V. Villa, D. Rossi Principe, A. Aceto and G. Schettini. Molecular Mechanisms of neuronal cell death induced by neurotoxic Prion Protein fragments: physico-chemical and biological characterization of a mini-prion peptide (PrP90-231). Telethon, Fondazione Onlus, Riva del Garda, November 24-26, 2002.

19) A. Ammazzalorso, R. Amoroso, G. Bettoni, B. Dainelli, B. De Filippis, L. Giampietro, D. Paludi e M.L. Tricca. Sintesi ed attività antibatterica di 3-cinnamoil e 3 piridinilossazolidin-2-oni.
Atti XVI Convegno Nazionale Divisione Chimica Farmaceutica, Sorrento 18-22 Settembre 2002.


20) G. K-W. Kong, G. Polekhina, W. J. McKinstry, M. W. Parker, B. Dragani, A. Aceto, D. Paludi, D. Rossi Principe, B. Mannervik and G. Stenberg. Contribution of Glicyne 146 to a conserved folding module affecting stability and refolding of human GSTP1-1.
The Journal of Biological Chemistry, vol. 278 (2) 1291-1302, 2003. I.F.5.6

21) A. Corsaro, V. Villa, S. Thellung, S. Arena, E. Millo, U. Benatti, A. Aceto, D. Paludi, D. Rossi Principe, G. Schettini and T. Florio. Prion Protein fragment 106-126 induced a p38 MAP kinase-dependent apoptosis in SH-SY5Y neuroblastoma cells, independently from the amyloid fibril formation.
Apoptosis 2003, Luxembourg, January 29th to February 1 st 2003.

22) A. Faraone, M. Petrucci, D. Paludi, A. Aceto and B. Dainelli. Purification and characterisation of two GST's forms from Rhizobium leguminosarum with a high affinity to herbicides.
International Journal of Immunopathology and Pharmacology 16 (1) 55-60, 2003. I.F. 3.2

23) T. Florio, D. Paludi, V. Villa, D. Rossi Principe, A. Corsaro, E. Millo, G. Damonte, C. D'Arrigo, C. Russo, G. Schettini and A. Aceto. Contribution of two conserved glicine residues to fibrillogenesis of the 106-126 prion protein fragment. Evidence that a soluble variant of the 106-126 peptide is neurotoxic.
Journal of Neurochemistry, 85 62-72 2003. I.F. 4.3

24) A. Corsaro, S. Thellung, V. Villa, D. Rossi Principe, D. Paludi, S. Arena, E. Millo, D. Schettini, G. Da monte, A. Aceto, G. Schettini and T. Florio. Prion Protein fragment 106-126 induced a p38 MAP kinase-dependent apoptosis in SH-SY5Y neuroblastoma cells, independently from the amyloid fibril formation.
Annals of New York Academy of Sciences, 1010, 610-22 2003. I.F. 2

25) D. Paludi, D. Rossi Principe, A. Aceto and A. Ianieri. Caratterizzazione del meccanismo neurotossico del peptide 106-126, della proteina prionica.
A.I.V.I. Associazione Italiana Veterinari Igienisti, XIII Convegno Nazionale, Montesilvano (PE) 6-8 Giugno 2003.

26) V. Villa, A. Corsaro, S Thellung, A. Aceto, D. Paludi, D. R. Principe, G. Schettini and T. Florio. PrP 106-126 induced apoptosis is mediated by the activation of p38 MAP kinase and independent from amyloyd fibril formation.
31° Congresso Nazionale della Società Italiana di Farmacologia, Trieste 26-29 Giugno 2003.

27) A. Corsaro, V. Villa, A. Aceto, D. Paludi, D. R. Principe, G. Schettini and T. Florio. Conformation dependent astroglial and neuronal effects of the recombinant human prion fragment PRP 90-231.
31° Congresso Nazionale della Società Italiana di Farmacologia, Trieste 26-29 Giugno 2003.

28) Corsaro A., Villa V., Thellung S., Paludi D., Rossi principe D., Aceto A., Schettini G., and Florio T. The conversion in a β-structured isoform is necessary for the recombinant prion protein fragment 90-231 to trigger apoptosis in vitro.
34° Annual Meeting of the Society for Neuroscience, San Diego (CA), USA (2004)

29) M. Gallo, D. Paludi, K. Chiovitti, G. Schettini, S. Melino, M. Paci, A. Aceto, T. Florio, D. Cicero. NMR spectroscopy of the prion alpha 3 helix conformation of the disease associated D202N mutation.
Proteine 2004. XVII meeting of the protein workgroup of the Italian society of Biochemistry and molecular biology (Viterbo, May 20-22, 2004)

30) A. Aceto, P. Visciano, K. Chiovitti and D. Paludi. Studio dei cambiamenti strutturali delle eliche α1, α2, ed α3 implicati nella trasformazione patogena della proteina prionica.
A.I.V.I. Associazione Italiana Veterinari Igienisti, XIV Convegno Nazionale, Santuario di Vicoforte (CN) 4-6 Giugno 2004.

31) A. Ammazzalorso, R. Amoroso, G. Bettoni, M. Fantacuzzi, B. De Filippis, L. Giampietro, C. Maccallini, D. Paludi, M.L. Tricca. Synthesis and antibacterial evaluation of oxazolidin-2-ones structurally related to linezolid.
Il Farmaco, (59) 685-690, 2004. I.F. 1

32) M. Gallo, D. Paludi, K. Chiovitti, G. Schettini, S. Melino, M. Paci, A. Aceto, T. Florio, D. Cicero. NMR spectroscopy of the prion alpha 3 helix conformation of the disease associated D202N mutation.
The Italian Journal of Biochemistry, (53) March, 2004.

33) Corsaro A, Paludi D, Villa V, Chiovitti K, Thellung S, Aceto A, Florio T. Neurotoxicity of the recombinant Prion protein fragment 90-231 in SH-SY5Y cells is dependent on its secondary structured conformation.
2nd International Symposium on the new prion biology: basic science, diagnosis and therapy. Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti. Venezia (Italy), April 7-9 (2005)

34) Gallo M, Paludi D, Cicero DO, Chiovitti K, Millo E, Salis A, Damonte G, Corsaro A, Thellung S, Schettini G, Melino S, Florio T, Paci M, Aceto A. Identification of a conserved N-capping box important for the structural autonomy of the prion α3-helix: the disease associated D202N mutation destabilizes the helical conformation.
International Journal of Immunopathology and Pharmacology. Vol.18, n.1, 95-112 (2005). I.F. 3.2

35) Corsaro A, Paludi D, Villa V, Chiovitti K, Thellung S, Aceto A, Florio T. The Neurotoxicity of a human recombinant prion protein fragment is dependent on its three-dimensional.
32° Congresso Nazionale della Società Italiana di Farmacologia. Napoli, 1-4 Giugno (2005)

36) Trakatelli C, Frydas S, Hatzistilianou M, Papadopoulos E, Simeonidou I, Funta A, Paludi D, Petrarca C, Castellani ML, Papaioannou N, Salini V, Conti P, Kempuraj D, Vecchiet J. Chemokines as markers for parasite-induced inflammation and tumors.
The International Journal of Biological Markers. Vol. 20, n.4, 197-203 Oct-Dec (2005). I.F. 0.966

37) Corsaro A, Paludi D, Villa V, D'Arrigo C, Chiovitti K, Thellung S, Russo C, Di Cola D, Di Iorio P, Patrone E, Schettini G, Aceto A, Florio T. Conformation dependent pro-apoptotic activity of the recombinant human prion protein fragment 90-231.
International Journal of Immunopathology and Pharmacology. Vol.19, n.2, 339-356 (2006). I. F. 4.2

38) Villa V, Corsaro A, Thellung S, Paludi D, Chiovitti K, Venezia V, Nizzari M, Russo C, Schettini G, Aceto A, Florio T. Characterization of the pro-apoptotic intracellular mechanism induced by a toxic conformer of the recombinant human prion protein fragment 90-231.
Proceding from the Conference Cell Signalling World 2006: signal transduction pathways as therapeutic target. Luxembourg, PXII-25, 483 (2006)

39) Paludi D, D'Orio V, Di Bonaventura G, Vergara A, Piccolomini R, Colavita G, Ianieri A. Produzione di biofilm in ceppi di Listeriamonocytogenes isolati da matrice ittica: correlazione con motilità e idrofobicità cellulare.
A.I.V.I. Associazione Italiana Veterinari Igienisti. XVI Convegno Nazionale. Valenzano (Bari), 22-24 Giugno (2006)

40) Vergara A, D'Orio V, Paludi D, Di Bonaventura G, Piccolomini R, Colavita G, Ianieri A. Listeriamonocytogenes from meat and meat-processing environments: biofilm formation, motility and hydrophobicity.
52nd International Congress of Meat Science and Technology (ICOMST). Dublin (Ireland), 13-18 August (2006)

41) Corsaro A,Villa V, Thellung S, Raggi F, Chiovitti K, Paludi D, AcetoA, Florio T. Evaluation of potential anti-prion drugs using the neurotoxic hPrP90-231 prion protein fragment.
Prion 2006. Strategies, Advances and Trends towards protection of Society. Torino (Italy), 3-6 October (2006)

42) Del Chirico F, Cipriani P, Petrucca A, Cannavacciulo S, Casalino M, Colonna B, Calconi A, Superti F, Ammendolia MG, Bertuccini L, Ianieri A, Paludi D, Fiscarelli E, Nicoletti M. Caratterizzazione genetica e molecolare dei geni codificanti il flagello in ceppi di Stenotrophomonas maltophilia isolati da pazienti con fibrosi cistica.
34° Congresso Nazionale della Società Italiana di Microbiologia. Genova, 15-18 ottobre (2006)

43) Villa V, Corsaro A, Thellung S, Paludi D, Chiovitti K, Venezia V, Nizzari M, Russo C, Schettini G, Aceto A, Florio T. Characterization of the proapoptotic intracellular mechanism induced by a toxic conformer of a recombinant human prion protein fragment 90-231.
Annals of the New York Academy of Sciences Vol.91, 1090-276 Dec (2006). I.F. 1.930

44) Chiovitti K, Corsaro A, Thellung S, Villa V, Paludi D, D'Arrigo C, Russo C, Perico A, Ianieri A, Di Cola D, Vergara A, Aceto A, Florio T. The neurotoxic effects of the human PrP fragment 90-231 (hPrP90-231) are caused by a mild-denatured monomer after cellular internalization.
Journal of Neurochemistry. Vol.103, 2597-2609 Oct (2007). I.F. 4.260

45) Paludi D, Conter M, D'Orio V, Vergara A, Ianieri A. In vitro susceptibility of L. monocytogenes to 22 antibiotics commonly used in veterinary and human therapy.
International Association for Food Protection. IAFP's Third European Symposium on Food Safety. Rome (Italy), 18-19 October (2007)

46) D'Orio V, Paludi D, Conter M, Vergara A, Ianieri A. Biofilm formation by environmental strains of L. monocytogenes: relationship with hydrophobicity, motility and scanning electron microscopy analisys.
EFFoST/EHEDG Joint Conference: Practical Application of Research Results. Lisbon (Portugal), 14-16 November (2007)

47) Paludi D, Thellung S, Chiovitti K, Corsaro A, Villa V, Russo C, Ianieri A, Bertsch U, Kretzschmar H, Aceto A, Florio T. Different structural stability and toxicity of PrPARR AND PrPARQ sheep prion protein variants.
Journal of Neurochemistry. Vol.103, 2291-2300 Dec (2007). I.F. 4.260

48) Di Bonaventura G, Piccolomini R, Paludi D, D'Orio V, Vergara A, Conter M, Ianieri A. Influence of temperature on biofilm formation by Listeria monocytogenes on various food- contact surfaces, relationship with motility and cell surface hydrophobicity.
Journal of Applied Microbiology. Jan (2008). I.F. 2.206

49) Conter M, Paludi D, D'Orio V, Vergara A, Ianieri A. Antimicrobial susceptibility of Listeria monocytogenes isolated from food and food-processing environment.
Ann. Fac. Medic. Vet. di Parma (2008)

50) Conter M, Paludi D, Mureddu A, Zanardi E, Ghiaini S, Ianieri A. Sensibilità agli agenti antimicrobici di ceppi di Listeria monocytogenes isolati dagli alimenti
A.I.V.I. Associazione Italiana Veterinari Igienisti. XVIII Convegno Nazionale. Sabaudia, 11-13 Giugno (2008)

51) Vergara A, Festino A.R., Costanzo C, D'Orio V, Paludi D, Conter M. Comparazione tra metodi fenotipici per l'identificazione di ceppi di Staphylococcus aureus meticillino resistenti (MRSA) isolati da alimenti di origine animale e da ambienti di produzione.
S.I.S.V.E.T. Società Italiana delle Scienze Veterinarie. San Benedetto del Tronto (AP) 24-26 Settembre 2008

52) Vergara A, Paludi D, Festino AR, Conter M, D'Orio V, Costanzo C, Di Ciccio P, Ianieri A. In vitro antibiotic-susceptibility of Listeria monocytogenes from fish and fish-processing environments
Fourth International conference on antimicrobial agents in veterinary medicine A.A.V.M. Prague, Czech Republic, 24-28 August (2008)


 54) Corsaro A, Thellung S, Chiovitti K, Villa V, Simi A, Raggi F, Paludi D, Russo C, Aceto A, Florio T. Dual Modulation of ERK1/2 and p38 MAP Kinase Activities Induced by Minocycline Reverses the Neurotoxic Effects of the Prion Protein Fragment 90-231.
Neurotoxicity research 15 (2):138-154 Feb. (2009). I.F. 5.23

55) Vergara A, Paludi D, D'Orio V, Di Ciccio P, Festino AR, Conter M, Ianieri A. Produzione di biofilm da ceppi di Listeria monocytogenes.
Ingegneria Alimentare, anno 6, n. 26 (42-44) Maggio (2009)

56) Di Ciccio P, Festino AR, Conter M, Paludi D, D'Orio V, Costanzo C, Vergara A, Ianieri A. Ricerca di Staphylococcus aureus meticillino-resistente (MRSA) in operatori di industrie alimentari.
VII Workshop EnterNet. Roma, 4-5 Novembre (2009).

57) Conter M, Paludi D, Zanardi E, Ghidini S, Vergara A, Ianieri A. Characterization of antimicrobial resistance of foodborne Listeria monocytogenes.
International Journal of Food Microbiology 128(3) 497-500 (2009).  I.F. 2.581
 

58) Paludi D, Di Ciccio P, Festino AR, Conter M, Costanzo C, D'Orio V, Nicolau-Solano SI, Vergara A, Ianieri A. Influence of temperatures and food-contacts surfaces on biofilm formation by Staphylococcus aureus : relationships with icaA gene.

EFFoST European Federation of Food Science and Technology. Annual Meeting  Food and Health. Dublin (Ireland), 10-12  November  (2010)

 

59) Villa V, Tonelli M, Thellung S, Corsaro A, Tasso B, Novelli F, Canu C, Pino A, Chiovitti K, Paludi D, Russo C, Sparatore A, Aceto A, Boido V, Sparatore F, Florio T. Efficacy of novel acridine derivatives in the inhibition of hPrP90-231 Prion Protein Fragment Toxicity.

Neurotoxicity research May;19(4):556-74.  (2011)   I.F. 5.23

 

60) Paludi D, Vergara A,  Festino AR, Di Ciccio P, Costanzo C, Conter M, Zanardi E, Ghidini S , Ianieri A. Antimicrobial resistance pattern of methicillin-resistant Staphylococcus aureus in the food industry.

Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents 25 (4) (2011). I.F. 2.825

 

61) Di Ciccio P, Conter M,  Zanardi E, Ghidini S , Vergara A,  Paludi D, Festino AR, Ianieri A.

Listeria monocytogenes: biofilm in food processing.

IJFS Italian Journal Food Science.  vol. 24, 203-213 (2012)

 

62) Di Ciccio P., Vergara A., Zanardi S., Ghidini S., Pennisi L., Festino A.R., Paludi D., Ianieri A. Action of gaseous ozone on biofilm formation on stainless steel by Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes strains . EHEDG World Congress on Hygienic Engineering and Design. Valencia (Spain) 7th-8th November 2012. Pag.67 (2012).

 

63) Costanzo C., Festino A.R., Paludi D., Pennisi L., Vergara A.  Antimicrobial resistance of Stapylococcus aureus isolated from food handler. Atti LXVII  convegno Nazionale SISVet, pag. 33 Brescia  (2013).

 

64) Costanzo C., Paludi D., Di Ciccio P., Festino A.R., Pennisi L., Ianieri A., Vergara A. EFFoST European Federation of Food Science and Technology. Annual Meeting Bologna (IT) 12   November  (2013)

 

65) Costanzo C., Colella A., Paludi D., Marrancone M., Pennisi L. Quality index method (QIM): development of a sensorial scheme for mantis shrimp ( Squilla mantis). Atti LXVII Convegno Nazionale SISVet, pag. 35-36  Brescia        (2013)

 

 

66) Di Ciccio P., Vergara A., Festino A.R., Paludi D., Zanardi S., Ghidini S., Ianieri A. Biofilm formation by Staphylococcus aureus on food contact surfaces: relationship with temperature and cell surface hydrofobicity. Food control. 50 pag. 930-936 (2015).

 

67) Di Ciccio P., Ghidini S., Zanardi E., Festino A.R.,, Paludi D., De Berardinis A., Vergara A.,    Ianieri A. Biofilm-Forming ability of Staphylococcus aureusfrom food environment. Atti LXIX Convegno Nazionale SISVet,  pag. 287 Perugia,15-17 giugno 2015

 

68) Paludi D., Di Guardo G., Olivastri A., Zizzi A., Rubini C., Pennisi L.M., Festino A.R. Ianieri A. Vergara A.  Histomorphological investigations as an aid in the evaluation of raw ham’s maturation. 18th International Symposium of the World Association of Veterinary Laboratory Diagnosticians WAVLD June 7th-10th , Sorrento (Italy) (20017)

 

69) Giuggioli G., Olivastri A., Pennisi L., Paludi D., Ianieri A., Vergara A. Il controllo igienico-sanitario delle carni di grossa selvaggina cacciata: criticità normative. A.I.V.I. Associazione Italiana Veterinari Igienisti . XXVII Convegno Nazionale. Perugia 13-15 Settembre 2017.

 

70) Giuggioli G., Olivastri A., Pennisi L., Paludi D., Ianieri A., Vergara A. The hygiene-sanitary control in the wild game meat. Italian Journal of food safety (6):6875 (2017).

 

71) De Berardinis A., Paludi D., Pennisi L. Vergara A. Toxoplasma gondii, a Foodborne Pathogen in the Swine production chain from a European prospective. Foodborne Pathogen and Disease 14  637-648 (11) (20017).

 

72) Scotti L., Paludi D.,  Aceto A., Festino A.R. Bucciarelli T., Ronchi M. New silver ultra nanocluster for agri-food, agricolture, biomedical and veterinary medicine applications. XXVIII Convegno Nazionale AIVI Associazione Italiana Veterinari Igienisti . Milano 12-14 Settembre 2018.

 

73) Vergara A., Marangi M., Caradonna T., Pennisi L., Paludi D., Papini R., Ianieri A., Giangaspero A., Normanno G.  Toxoplasma gondii Lineages Circulating in Slaughtered Industrial Pigs and Potential Risk for Consumer.    Journal Food Prot. 2018 Aug;81 (8):1373-1378

 

74) Pennisi L., Verrocchi E., Paludi D., Vergara A.  Produzione di insaccati crudi stagionati mediante aggiunta diretta di nitrati di origine vegetale. XXIX Convegno Nazionale AIVI Associazione Italiana Veterinari Igienisti. Bari, 11-13 Settembre 2019

 

75) Paludi D., Di Guardo G., ....Olivastri A. Ianieri A., Vergara A. Microscopic investigations as an aid in raw ham's ripening analysis.     Italian Journal of Food Safety 8(2), 8166 (2019).

 

76) Pennisi L., Verrocchi E., Paludi D., Vergara A.  Effects of vegetable powders as nitrite alternative in Italian dry fermented sausage .  Italian Journal of Food Safety 19;9 (2):8422 (2020).

 

77)  Olivastri A, Paoletti B, Lauteri C, Pennisi L, Paludi D, Festino AR, Vergara A. Parasitic cysts in wild boars hunted in Central Italy: The sanitary controls in the wild game meats chain.

Ital J Food Saf. 2021 Jul 26;10(2):9383.   

 

78) J. B. Molina-Hernandez, A. Aceto, Tonino Bucciarelli, D. Paludi, L. Valbonetti, K. Zilli, L. Scotti and C. Chavez-Lòpez. The membrane depolarization and increase intracellular calcium level produced by silver nanoclusters are responsible for bacterial deadth  Scientific reports, Accepted (in press  2021)

 

79) Molina-Hernandez J. B., Aceto A., Bucciarelli T., Paludi D., Valbonetti L., Zilli K., Scotti L. and Chavez-Lòpez C.. The membrane depolarization and increase intracellular calcium level produced by silver nanoclusters are responsible for bacterial death.

Scientific Reports, Nov 3;11 (1):21557 (2021)

 

80) Scotti L., Proroga Y.T.R., Mancusi A., Capuano F., Paludi D.,

Lopez Chavez C., Molina-Hernandez J.B., Aceto A.

Un approccio nuovo per il superamento della resistenza microbica-nanomateriali per applicazioni agri-food e veterinaria

AIVI Associazione Italiana Veterinari Igienisti. Teramo, 22-24 Settembre 2022

 

81) Ferri G, Lauteri C., Festino A.R, Smoglica C., Paludi D.,

Di Francesco C.E., Vergara A.

Prevalenza e profili di antibiotico resistenza in microrganismi isolati da carcasse e feci di ovini allevati nel Parco Nazionale della Maiella

AIVI Associazione Italiana Veterinari Igienisti. Teramo, 22-24 Settembre 2022

 

82)  Molina Hernandez J.B., Scotti L., Valbonetti L., Gioia L.,

Paparella A., Paludi D., Aceto A., Ciriolo M.R. and Chaves Lopez C.

Effect of membrane depolarization against Aspergillus niger GM31 resistant by ultra

nanoclusters characterized by Ag 2+ and Ag 3+ oxidation state.

Scientific Reports, Feb 15;13 (1):2716 (2023)

 

83) Ferri G, Buonavoglia A., Farooq M., Festino A.R, Ruffini F., Paludi D., Di Francesco C.E., Vergara A., and Smoglica C.

Antibiotic resistance in Italian poultry meat production chain: a one-health perspective comparing antibiotic free and conventional systems from the farming to the slaughterhhouse.

Frontiers in Food Science and Technology, July 2023. 

 

 

Capitoli di libri

 

  1. Vergara A., Pennisi L., Paludi D., Festino A.R., Costanzo C., D’Orio V., Di Ciccio P. Aspetti igienico-sanitari di orate (Sparus aurata) confezionate in atmosfera protettiva: correlazione tra parametri sensoriali e microbiologici. I quaderni di Oasis n. 4, pag. 29-40

 

 

 

Prodotti della ricerca

Link interessanti

 
 
 
Ultimo aggiornamento: 06-02-2024